Förra VH-spelarna gör succé i Allettan

Halmstad Hammers har gjort en bragdartad säsong i division ett och inför sista matchen leder de Allettan södra. I laget finns tre tidigare Vimmerbyspelare, där två av dem ligger etta och tvåa i Allettans poängliga.

Sebastian Åkesson och Martin Pärna har gjort succé i Halmstad Hammers.

Sebastian Åkesson och Martin Pärna har gjort succé i Halmstad Hammers.

Foto: Kollage Roelof Stroetinga/Åke Karlsson

Ishockey2020-02-18 18:30

Sebastian Åkesson lirade i Vimmerby Hockey två säsonger, men bytte till Halmstad Hammers i somras. Martin Pärna, som är fostrad i Halmstad, spelade också i Vimmerby förra säsongen. Sedan gick han tillbaka till moderklubben Halmstad. Även Alexander Andersson, som lämnade VH i början av denna säsong, återfinns i den halländska klubben. 

Martin Pärna och Sebastian Åkesson spelar i samma kedja och har gjort en mycket bra säsong. Precis som laget. "Hammers" gick till Allettan med minsta möjliga marginal efter ett segermål med tre minuter kvar i matchen mot Borås. Sedan har det bara gått bättre. Med en match kvar att spela leder Halmstad Allettan södra. 

Martin Pärna om den fina säsongen: 

– Vi kände redan på försäsongen att vi hade något bra på gång. Sedan har vi verkligen växt och visat att vi är ett bra lag, säger 26-åringen. 

Sebastian Åkesson säger så här om lagets framgångar:

– Det har ju varit riktigt bra hittills. Sedan känns det inte som att det spelar någon roll om vi faller på målsnöret nu i sista matchen. Det gäller att vi vinner den. 

Ja, under onsdagens avslutande omgång spelar Halmstad hemma mot Kallinge/Ronneby. Den behöver de vinna för att vara säkra på seriesegern, som innebär att man får spela final mot vinnaren i Allettan norra om en plats i kvalserien till Allsvenskan. 

Nybro, Huddinge, Mariestad och Troja/Ljungby har alla möjligheten att gå förbi om "Hammers" tappar poäng. Därmed är det en riktig ödesmatch.

– Det ska bli väldigt kul att spela en sån här match. Jag har aldrig spelat en så viktig match förut. Det här är någonting man sett fram emot, berättar Martin Pärna. 

För honom är detta kanske lite extra speciellt, med tanke på att han är uppväxt i staden och har Halmstad Hammers som moderklubb. 

– Det är klart att det känns roligt. Om vi vinner serien skulle det betyda mycket både för föreningen och staden, säger Pärna. 

Publikintresset har ökat under säsongen och Halmstad har högst publiksnitt i Allettan, med 1691 åskådare. 

– Kul att se att folk kommer när det går bra nu. Sedan kan man väl tycka att de borde komma när det går mindre bra också, men så är det i den här staden. Det finns ändå ett hockeyintresse i staden från början och nu har det kommit tillbaka. När de var i Allsvenskan förr var det fullsatt varje match, berättar Martin. 

En stor anledning till Hallänningarnas succé är just Martin Pärna och Sebastian Åkesson. Anfallsspelarna, som båda var i Vimmerby förra säsongen, har öst in poäng. De spelar i samma kedja, på varsin sida om centern Victor Gagic. 

– Det har fungerat jättebra, säger Åkesson. Det har gått jättebra personligen också och jag har kunnat bidra framåt. Jag och Martin känner varandra väl sedan VH-tiden och trivs jättebra ihop. Sedan har vi Gagic som gör ett jättejobb. Det allra viktigaste är att laget går bra. 

Varför tror du det gått så bra?

– Jag har utvecklats en del. Sedan handlar det om att jag har fått förtroendet att vara en producerande spelare. 

Sebastian Åkesson har sammanlagt under säsongen gjort 37 poäng (11+26). Med sina 6 mål och 12 assist ligger han också tvåa i Allettans poängliga - efter lagkamraten Martin Pärna, som också har 18 poäng (9+9), men leder på fler gjorda mål. Sammanlagt har Pärna, precis som Åkesson, gjort 37 poäng (12+25). 

– Det har varit lite upp och ned i mitt spel, men som helhet är det riktigt bra. Jag har haft bra säsonger i Halmstad, men det är klart att det har lossnat med poängen. Sedan finns det alltid saker att förbättra. 

Både Martin Pärna och Sebastian Åkesson säger att de fortfarande följer sina gamla lagkamrater i Vimmerby Hockey:

– Det har många kompisar kvar så självklart följer jag hur det går. Jag hade två fantastiska säsonger i Vimmerby och utvecklades. Kul att de vann serien och gick till playoff nu, säger Åkesson. 

Pärna: 

– Jag har följt dem. Det var tungt i början men sedan har de fått till det efter att Phil (Horsky) kom tillbaka. 

Under onsdagen ska det alltså avgöras om Halmstad tar seriesegern eller ej:

– Stämningen i laget är bra och alla är taggade till tusen inför detta. Nu har vi förlorat två raka matcher. Det är inget konstigt eftersom alla matcher är tuffa i den här serien. Samtidigt har prestationerna varit mindre bra, så vi är recanschsugna. Det är de här matcherna man lever för, avslutar Sebastian Åkesson. 

Sebastian Åkesson har gjort en bra säsong i Halmstad Hammers.
Sebastian Åkesson har gjort en bra säsong i Halmstad Hammers.
Allettan slutomgången

Här är de avslutande matcherna i Allettan södra: 

Grums-Skövde, Halmstad-Kallinge/Ronneby, Nybro-Mariestad, Visby/Roma-Troja/Ljungby, Tranås-Huddinge. 

Tabellen: 

1. Halmstad 33 p

2. Nybro 32 p

3. Huddinge 31 p

4. Mariestad 30 p 

5. Troja/Ljungby 30 p

6. Kallinge/Ronneby 27 p

7. Tranås 26 p

8. Visby/Roma 19 p

9. Skövde 15 p

10. Grums 12 p

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!