Derbykung igen – olika känslor för Stefanelli

Traumatisk upplevelse senast. Fantastisk känsla nu. Nicolás Stefanelli blev åter AIK:s derbyhjälte när Djurgården besegrades med 1–0 hemma på Friends arena. –Senast gick jag raka vägen in i omklädningsrummet och såg inte andra halvlek. Jag var så stressad, säger han.

Nicolás Stefanelli och AIK tackar supportrarna på Friends arena.

Fotbol2022-04-24 17:01

Den 3 oktober förra året blev Nicolás Stefanelli AIK:s matchhjälte hemma mot Djurgården när han tryckte dit Stockholmsderbyt enda mål med högerfoten på stopptid i första halvlek.

Knappt sju månader senare upprepade sig historien på Friends arena i Solna.

Eller i alla fall delar av den.

Stefanelli blev ännu en gång AIK:s matchvinnare med ett mål i slutet av första halvlek i 1–0-segern. Den här gången med en nätt nick på en precis lyftning från Bilal Hussein i den 45:e minuten.

– Jämfört med senast var det här ingenting. Senaste gången gick jag raka vägen in i omklädningsrummet och såg inte andra halvlek. Jag var så stressad, säger derbyhjälten som då blev utvisad i samband med målet.

Har fått Grzelaks stöd

På presskonferensen efter söndagens match sade AIK-tränaren Bartosz Grzelak att Stefanellis senaste match mot Djurgården var en traumatisk upplevelse.

Något Stefanelli höll med om i mixade zonen när spelarna mötte medier.

– Bartosz kom till mig efter matchen (i oktober), vi kramade varandra och sade "Yes, vi vann" och jag gick ut för att fira med laget.

Argentinaren firade sitt nya avgörande mål inför 41 407 åskådare på Friends arena genom att springa fram till AIK-klacken och jubla tillsammans med supportrarna.

– En fantastisk känsla. Jag såg inte bollen gå in, jag tror att jag fick en smäll i ryggen. Men jag hörde allt folk ropa på mål, säger han.

Han behöll däremot matchtröjan på, vilket han inte gjorde när han avgjorde mot Djurgården förra året. Då slet han av sig den, fick sin andra varning i matchen och fick syna det röda kortet.

"En fantastisk känsla"

Stefanelli, som den här gången var varningsfri när han gjorde mål, var däremot sugen på att fira utan tröja. Men valde att inte göra det.

– Jag tror inte att det kommer att hända igen. Kanske om det är sista matchen för säsongen eller så; ett vinnande mål och jag avgör i sista minuten.

Ett AIK i 1–0-ledning är i princip omöjligt att slå. Inget motståndarlag har lyckats att vända en match där Solnalaget inleder målskyttet sedan 2017, enligt Discovery+. En svit som nu är uppe i 84 matcher.

Landslagsmålvakten storspelade

Djurgården saknade däremot inte chanser i matchen. Men hemmalagets landslagsmålvakt Kristoffer Nordfeldt storspelade och höll nollan.

Reflexräddningarna på Hjalmar Ekdals och Kalle Holmbergs lägen i andra halvlek stack ut mest.

– Vi har Nordfeldt i mål som gör en, två svettiga räddningar. Vi är duktiga på att försvara ledningar, och det har spelarna med sig, säger Bartosz Grzelak.

Bortalagets bästa chans i matchen hade nog Emmanuel Banda. Den zambiske mittfältaren stod för en jättemiss av målet på en högerhörna från Gustav Wikheim i första halvlek.

Dif-spelarna kunde knappt tro sina ögon och fler av dem höll händerna bakom huvudet i besvikelse efter missen.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf sammanfattade:

– Målet faller väldigt, väldigt olyckligt på slutet (av första halvlek). Ganska jämnt i andra halvlek. AIK gör det som vi inte lyckas med i dag.

I och med segern gick AIK upp fjärde plats i den allsvenska tabellen, med nio poäng på fem matcher. Djurgården är sjua på sju poäng. Stockholmsrivalen Hammarby, som möter Sirius på måndagen, leder på tolv poäng efter fyra raka segrar.