10 000 slutade spela fotboll – men nästan inga tjejer

Nästan 10 000 spelare, enbart på pojk- och herrsidan, kan ha slutat att spela fotboll under pandemiåret. Men ett distrikt går mot strömmen.

Färre spelar fotboll, men inte när det gäller tjejer. Östergötlands går mot strömmen i statistiken.

Färre spelar fotboll, men inte när det gäller tjejer. Östergötlands går mot strömmen i statistiken.

Foto: Jeppe Gustafsson

Fotboll2021-04-29 14:30

– Antalet lag ökar, säger Carro Phalén, som är tävlingsutvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollförbund.

En undersökning gjord av Svenska fotbollförbundet visar ett stort tapp. Uppemot 10 000 (!) svenska pojkar och män slutade spela fotboll under 2020. 2019 fanns totalt 183 000 spelare (från 13 år och uppåt) som deltog i minst en match. 2020 låg siffran på 173 000. Anmärkningsvärt i sammanhanget: nästan ingen nedgång alls på dam- och flicksidan.

– Vi vet inte varför det är så, säger Caroline Waldheim till förbundets hemsida.

Hon tror att avsaknaden av matcher är en viktig förklaring till tappet och säger om betydelsen för framtiden:

– Visst finns det en oro, men samtidigt känner jag att idrotten och fotbollen har en så pass genuin plats i samhället att vi knappast riskerar att försvinna.

Det lokala aktivitetsstödet ger en annan bild. Det visar att fotboll för yngre utövare mellan 7–25 år knappt har påverkats alls av pandemin, utan ökade med 0,5 procent. Det ska jämföras med innesporter som innebandy och handboll som sägs ha minskat med dryga 20 procent vardera.

Och i Östergötland finns inte problemen på samma sätt. Där redovisas i stället en ökning i antalet lag under det senaste året: pojkar 8-19 år – 34 lag, flickor 8-19 år –14 lag, damer – nio lag samt herrar – fyra lag.

Östergötland är just nu ”testdistrikt” för förändringar inom ungdomsfotbollen medan andra länsförbund har samma uppdrag på seniorsidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!