10 heta fotbollsfrågor inför hösten – hur ska det gå?

Tio luriga frågor – tio svar. Vimmerby Tidnings reportrar Torbjörn Allvin och Michael Nordin har tittat i spåkulan för att reda ut hur den spännande fotbollshösten kommer sluta.

Sporten har kikat i spåkulan inför den spännande fotbollshösten. Vilka lag vinner, vilka åker ur – och vilka spelare ska man hålla ögonen på? Det är några av frågorna som besvaras.

Sporten har kikat i spåkulan inför den spännande fotbollshösten. Vilka lag vinner, vilka åker ur – och vilka spelare ska man hålla ögonen på? Det är några av frågorna som besvaras.

Foto: Haris Dreco/Magnus Strömsten/Torbjörn Allvin

Fotboll2022-08-09 20:00

Okej, vi börjar med damernas division 2. Där är det upplagt för en riktig fotbollsfest på lördag när Vimmerby IF och BK Kenty möts i en ren seriefinal. Tankar om den matchen och VIF:s chanser i höst?

ALLVIN: Tuff höststart för VIF, såklart. Kenty har nästan gått som tåget och har en oavgjord match så här långt, i övrigt bara segrar. När lagen möttes i våras vann Linköpingslaget med 8–3 (!). Då sa VIF-tränaren Mikael Rinaldo bland annat så här: "Kenty har ett sjukt bra lag och jag har svårt att se att de inte går rent genom den här serien".

Nu är det retur, på Arena Ceos. Här är Vimmerby urstarkt. Känslan är att det kommer att bli en jämn historia. Jag tror ändå att VIF till slut kommer att få fightas om platserna bakom Kenty och roffa åt sig en plats i topp-tre, vilket innebär säkrat kontrakt. 

I förra veckan kunde Kisa BK äntligen bryta sin långa förlustsvit (4–1 borta mot Hvetlanda). Frågan är om KBK kommer fixa nytt kontrakt i "trean"?

NORDIN: För några dagar sedan var jag mycket osäker på det. Nu, med segern mot Hvetlanda i färskt minne, ger jag Kisa 60 procents chans att hålla sig på rätt sida om strecket. Men det kommer bli tufft. Uppskattningsvis krävs det att KBK vinner tre av de återstående sju matcherna för att undvika nedflyttning/kval. Då finns det inte utrymme för någon ny formsvacka som vi såg i våras. Matcherna mot framför allt Torstorp (B), Västervik (H) och Ljungsbro (B) kommer bli avgörande.

Mitt tips är att KBK fixar nytt kontrakt med ett par poängs marginal. Med tanke på lagets högstanivå vore allt annat ett misslyckande. Torstorp och Åby åker ur, medan Ljungsbro får kvala.

Även upplösningen i division 4 ser ut att bli en rysare – där Vimmerby IF, Tranås FF och Gullringens GoIF gör upp om seriesegern. Hur kommer det egentligen gå?

ALLVIN: Vimmerby får fortsatt bära favoritstämpeln, men det är tight i toppen mellan de här tre. Inget lag har egentligen råd att åka på en plump. Mycket tyder på att allt kommer att avgöras när lagen möter varandra. Jag såg Gullringens höstpremiär och säkra seger mot Malmbäck (4–0). Laget visade styrka i andra halvlek och var då klasser bättre än motståndet. För VIF väntar Djursdala på Dalavallen på fredag. Jag vet att laget har stor respekt för DSK, inte minst med tanke på vad som hände i våras (2–2). I höst får Vimmerby som det verkar klara sig utan MOJ (Mojeb Abdul Majed). Frågan är hur det påverkar. Han är en klasspelare. 

Lite längre ner i division 4-tabellen kämpar Djursdala SK för nytt kontrakt. Hur slutar bottenstriden?

NORDIN: I augusti ställs Djursdala mot Vimmerby, Tranås och Gullringen. Där är det en ren bonus om DSK plockar någon eller några poäng. Min gissning är att laget kommer halka ner på nedflyttningsplats under de här tuffa veckorna – för att sedan studsa tillbaka i september/oktober och fixa nytt kontrakt via kvalspel.

Vi vet att det finns gott om kvalité i DSK-truppen och den lär plockas fram när det behövs som allra mest.

I östgötafyran har Rimforsa IF vittring på den absoluta toppen. Kan det unga RIF-laget rent av nå division 3?

ALLVIN: RIF tog en skön triumf mot Grebo i söndags. Det borde ha stärkt laget rejält, trots att spelet inte nådde de höjder som vare sig ledare eller spelare kanske önskat sig. Men, det handlar trots allt om att hitta vägar för att vinna matcher. Toppmötet borta mot Hjulsbro på fredag blir såklart viktigt. Seger där (RIF har nu fyra raka...) och svartvitt är på allvar med i kampen om seriesegern. I den matchen gäller det att Rimforsa hittar nycklar för att överlista Hjulsbros minst sagt täta försvar. Inför måndagens match mot LSW hade de bara släppt in fyra (!) mål, på 13 matcher. 

Precis som vanligt kryllar det av lokala lag i division 5, vilket gör att både topp- och bottenstriden är högintressant. Hur slutar tabellen?

NORDIN: 1) Hultsfred, 2) IFK Västervik, 3) Stjärnan, 4) Tuna, 5) Ariel, 6) HM IS, 7) Tjust, 8) Timmernabben, 9) Södra Vi, 10) Storebro, 11) Gunnebo. Summa summarum: HFK behåller greppet hela hösten och vinner serien, trots magplasket förra helgen (0–4 mot Stjärnan). Därbakom tror jag att Stjärnan, Tuna, Ariel och HM IS kommer avancera något i tabellen jämfört med hur det ser ut idag, medan Tjust och Timmernabben halkar neråt. Bottenstriden? Den förblir oförändrad, det vill säga att Gunnebo åker ur och att Storebro får kvala.

I division 6 Västervik är det ovanligt jämnt. Inför höstsäsongen är det hela sex lag som har en fullt realistisk chans att vinna serien. Då är den stora frågan: vilket lag kommer få plocka fram guldhattarna i slutet av september?

ALLVIN: Ja..., vad ska vi säga där. Det är superjämnt och skiljer bara några enstaka poäng mellan sex lag. För mig är det en överraskning att Hjorted/Totebo, Målilla och BOIF är med så högt upp. Målilla blev som ni säkert minns hårt brandskattat inför säsongen. Å andra sidan hade jag väntat mig mer av Lojal, som åkt på några oväntade förluster. Är just nu bara sexa, med en match mindre spelad. Summa summarum och som svar på frågan. Jag tror att Ankarsrum tar hem det, tack vare lagets starka offensiv. Lojal är främsta utmanare tillsammans med serieledande Överum. 

Apropå guldhattar. Hultsfreds FK:s damlag har ett drömläge i division 3 och toppar tabellen med fyra poängs marginal. Kommer HFK räcka hela vägen?

NORDIN: Det ser onekligen lovande ut. Utöver tabelläget finns det två detaljer som talar för Hultsfred: 1) Laget har ingen utpräglad skyttedrottning, utan det finns flera spelare som kan kliva fram och göra mål när matcherna står och väger. Som exempelvis Malin Rydén, Matilda Hemmingsson, Edna Ganovic och Julia Ingemarsson. 2) Det finns en vinnarkultur inom klubbens damverksamhet, med ett par färska uppflyttningar på meritlistan. Frågan är hur HFK agerar OM det blir serieseger igen...tar man chansen i division 2 då? Tidigare har klubben tackat nej till den möjligheten.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Det är flera lag som har chansen att vinna "trean" i år. Om bland annat Rödsle vinner sin hängmatch är de bara två poäng bakom Hultsfred.

I damernas division 4 är FBSK med och utmanar om seriesegern. Även Rosenfors finns med på den övre halvan. Dina tankar om avslutningen?

ALLVIN: Kan Frödinge ge Timmernabben en fight om guldet? Klart att de kan. Allt tyder på att seriesegern står mellan dem och det kan mycket väl avgöras på Lundavallen 17 september, då lagen möts. Inför hösten har lagen lika många poäng (21). Skillnaden är att Timmernabben har en match mindre spelad och har också vunnit rubbet så här långt. Gullringen gav dem visserligen en hård kamp på Gullemon (1–2) i vårepilogen. Lagen har två skyttedrottningar, Louise Andersson i Frödinge och Sofia Hägerström i Timmernabben. Båda har gjort elva mål.

Till sist: Vilka spelare kommer sticka ut under höstsäsongen?

NORDIN: Här går det förstås skriva hur många namn som helst. Om vi tittar på de bästa herrlagen kommer spelare som David Cederholm i Rimforsa, Ibrahim Doumbia i Gullringen, Erik Lindblad i Kisa och Selatin Shaljani i Vimmerby ha nyckelroller i respektive lag.

På damsidan är omöjligt att blunda för Nathalie Johanssons framfart. Än så länge har VIF-stjärnan gjort 20 mål. Kan hon nå 40-strecket innan säsongen är slut? Tja, varför inte. Då krävs ett snitt på två mål per match.

Kan Vimmerby IF:s Nathalie Johansson nå hela 40 mål i damernas division två?
Kan Vimmerby IF:s Nathalie Johansson nå hela 40 mål i damernas division två?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!