100 kilo högtalare lossnade vid rekordlandskamp

33 218 åskådare såg Sverige–Brasilien på Friends arena. För två av dem var matchen nära att sluta i en katastrof då en 100 kilo tung högtalare föll mot marken. –Det var en allvarlig händelse som hade kunnat sluta riktigt illa, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till GP.

Publik på läktaren under tisdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Brasilien på Friends arena.

Publik på läktaren under tisdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Brasilien på Friends arena.

Foto: Magnus Andersson/TT

Fotboll2022-06-30 17:46

Händelsen inträffade när arenan var på väg att fyllas inför avspark. Ett stativ till en stor högtalare följde med upp i luften när nätet bakom det ena målet hissades upp.

Ett par meter upp i luften lossnade högtalaren från nätet och föll mot marken – där två åskådare var nära att träffas av högtalaren.

– Det var ungefär en meter från dem som satt där. En mamma och hennes son. Hade den träffat hade det gått illa och blivit en skada, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till GP.

– Man kan göra hur mycket som helst i förberedelserna, men ingen av oss kunde se att just det här kunde hända. Nu gick det gudskelov bra, men högtalaren vägde närmare 100 kilo och var nära att träffa publiken som satt där.

Enligt Fredman föll högtalaren från 2,5–3 meter och händelsen internutreds nu av Friends arena och Svenska fotbollförbundet, arrangörerna till Sveriges EM-genrep mot Brasilien i tisdags, där 33 218 åskådare satte ett nytt publikrekord för en hemmamatch med damlandslaget.

– Det viktiga är att hitta en säkrare rutin för manövreringen när man hissar, avslutar Fredman, som även berättar att mamman och hennes son mår bra.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig publiksiffra i brödtexten. Rätt ska vara 33 218.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!