16 debutanter i Sveriges trupp till Algarve

Förbundskapten Janne Andersson satsar på många nya namn i truppen till januariturnén i Algarve, Portugal. Av 24 spelare är hela 16 debutanter. –En del spelare som varit med innan behöver vi inte ta med, för de kan vi redan, säger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-12-01 12:17

Flera klubbar har sagt nej till att släppa spelare till landslaget i januari trots att ligorna har uppehåll.

Bland annat danska FC Köpenhamn, Midtjylland, Århus och Nordsjälland, ryska Rostov samt Malmö FF.

Dessutom ska ett antal aktuella spelare opereras, behöver ledighet eller som i Magnus Erikssons fall få tillökning i familjen. Spelare som faller in i facket han och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren har koll på är bland andra Jordan Larsson, Johan Larsson och Kristoffer Nordfeldt.

Edvardsen ratas

Ett namn som dock ratas är Degerfors anfallare Victor Edvardsen, trots hans 14 mål i allsvenskan.

– Vi bedömer att han inte är tillräckligt bra eller lovande för att passa in när vi jämför med de andra spelare vi har. Han var en av de spelare som var med i vårt resonemang men trillade bort precis på vägen in, säger Janne Andersson.

För Andersson är turnén en utmärkt inskolning av eventuellt blivande spelare i det "riktiga landslaget". Under hans fem år på posten har ett antal spelare framgångsrikt tagit den vägen – såväl yngre som något äldre spelare.

Därför viktar han mer och mer trupperna åt en sådan mix.

– Flera spelare har visat att de fortfarande kan utvecklas trots att de är lite äldre. Den här truppen innehåller en mix av spelare som varit med men fortfarande har utvecklingspotential och unga spelare som definitivt har utvecklingspotential, säger han.

Hoppas på Elanga

Han kan tänka sig att utöka truppen med en spelare – om det kommer ett positivt besked från Old Trafford.

Landslagsledningen har haft kontakt med Manchester United om Anthony Elanga, men ännu inte fått ett klart svar.

– Det har varit lite rörigt där ett tag, som bekant. De har inte återkommit. De har inte stängt dörren, men inte öppnat den heller. Den frågan lever fortfarande. Skulle vi få med Anthony skulle det vara jätteroligt, säger Janne Andersson.

Datumen för turnén är inte helt fastställda. Blågult åker till Portugal den 2 eller 3 januari och stannar till den 13:e. I nuläget är Finland den enda bekräftade motståndaren.

Blir det inte klart med ytterligare en motståndare kommer landslaget att möta Finland två gånger.

– Vi kommer ändå att matcha två olika lag, säger Andersson.

Pandemin ett hot

Den ökande smittspridningen i Europa är samtidigt ett hot mot lägret i Algarve.

– Utvecklingen har gått ganska fort de senaste dagarna och man börjar bli lite osäker. Så här långt är vi helt inställda på att åka till Portugal och vi har inte diskuterat en plan B.

Att ha ett läger på hemmaplan kan vara ett alternativ om pandemin på nytt kräver restriktioner och hindrar resor utomlands.

– Man kan göra det i Sverige, inomhus, men det kanske inte lockar spelarna lika mycket. Men låt oss inte utesluta något, säger Janne Andersson.

Fakta: Sveriges trupp till januariturnén

Målvakter: Jacob Rinne, Aalborg, Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Andreas Linde, Molde.

Försvarare: Hjalmar Ekdal, Djurgården, Adam Andersson, Rosenborg, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping, Alexander Jallow, IFK Göteborg, Simon Strand, Elfsborg, Carl Johansson, IFK Göteborg, Alexander Milosevic, AIK, Joseph Baffo, Halmstad.

Mittfältare/anfallare: Bilal Hussein, AIK, Gustav Berggren, Häcken, Gustav Ludwgison, Hammarby, Amin Sarr, Mjällby, Moustafa Zeidan, Sirius, Carl Gustafsson, Kalmar, Isak Jansson, Kalmar, Rasmus Alm, Elfsborg, Anton Salétros, Sarpsborg 08,Hampus Finndell, Djurgården, Simon Olsson, Elfsborg, Patrik Wålemark, Häcken, Jonathan Levi, IFK Norrköping.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt namn, samtidigt som Anton Salétros saknades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!