33 år och CL-debutant: "En skön känsla"

På ålderns höst får Martin Olsson uppleva Champions League-spel. Det var ingenting han trodde när han vände hem till Sverige våren 2020. –Att få göra det nu när jag är 33 år är en skön känsla, säger Malmö FF-backen inför Champions League-mötet med Zenit S:t Petersburg.

Martin Olsson, 33, gick till Malmö FF i somras och får nu uppleva Champions League-spel för första gången i karriären.

Martin Olsson, 33, gick till Malmö FF i somras och får nu uppleva Champions League-spel för första gången i karriären.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-09-27 14:24

Landslagsbacken Martin Olsson vände hem till Sverige inför fotbollssäsongen 2020, efter en lång karriär i England. Då blev det spel med Helsingborgs IF i allsvenskan, men knappt ett och ett halvt år senare – via spel med Häcken våren 2021 – gick han i somras över till Malmö FF.

– När jag satte på mig Helsingborgströjan trodde jag aldrig att jag skulle komma hit. Jag trodde aldrig att jag skulle komma tillbaka till Skåne och spela för Malmö, säger 33-åringen, som är fostrad i Helsingborgsklubben Högaborg.

Saknade Champions League-spel

Olsson har gjort 52 A-landskamper för Sverige och varit med i två EM-slutspel (2016 och 2012) samt ett VM (2018). Tidigare i september fick han även göra Champions League-debut när han hoppade in i MFF:s förlustmatch (0–3) hemma mot Juventus.

– Jag har gjort de turneringar och mästerskap jag har velat göra, men Champions League var det jag saknade. Att få göra det nu när jag är 33 år är en skön känsla, säger Olsson.

På tisdagen tar förbundskaptenen Janne Andersson ut landslagstruppen till träningslandskampen mot Kosovo (9 oktober) och VM-kvalet mot Grekland (12 oktober) och inför höstens landslagssamlingar råder något av en mittbackskris i Blågult.

Filip Helander väntas vara borta året ut på grund av knäskada och det finns en risk att Kinaproffset Marcus Danielsson missar novembersamlingen på grund av kinesiska coronarestriktioner. Dessutom har Bradfords Pontus Jansson avslutat sin landslagskarriär.

Lösningen bredvid Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf heter dock inte Martin Olsson. Om man ska tro Olsson själv.

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att Janne har flera alternativ där. Men såklart, jag hade aldrig sagt nej. Jag gillar att spela fotboll och att representera Sverige, då kvittar det var jag spelar, säger Olsson, som spelade stora delar av säsongen 2020 som mittback i Helsingborg.

"Inget lätt lag"

Han tror i stället att det blir antingen Joakim Nilsson, Arminia Bielefeld, eller Carl Starfelt, Rubin Kazan, som får gå in i mittlåset.

– Någon av dem får väl chansen. Det är bra för dem, säger Martin Olsson.

Malmö reser till Ryssland under tisdagen. På onsdagskvällen väntar Zenit S:t Petersburg i den andra omgången av Champions League. Zenit föll i premiären borta mot Chelsea med 0–1.

– De kunde ha tagit ledningen mot Chelsea, så det är inget lätt lag som vi möter. Vad som helst kan hända och jag tycker ändå att vi har ett bra självförtroende. Så vi åker dit och så får vi se om vi kan ta tre poäng, säger Martin Olsson.

Fakta: Martin Olsson

Född: 17 maj 1988.

Position: Vänsterback.

Klubbar: Högaborgs BK (–2006), Blackburn (2006–2013), Norwich (2013–2017), Swansea (2017–2019), Helsingborg (2020), Häcken (våren 2021), Malmö FF (sommaren 2021–).

A-landskamper/mål: 52/5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!