353 miljoner återförda i Fifa-skandalen

En schweizisk domstol har återfört motsvarande 353 miljoner kronor till Sydamerikas fotbollsförbund Conmebol. Pengarna har hämtats från två före detta höjdare i förbundet som anklagats för korruption i samband med Fifa-skandalen.

Internationella fotbollsförbundets högkvarter i Zürich.

Internationella fotbollsförbundets högkvarter i Zürich.

Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Fotboll2020-10-15 08:25

Dessa är den tidigare ordföranden Nicolas Leoz, som avled i fjol, samt Eduardo Deluca, som var generalsekreterare i 23 år.

"Båda var anklagade för att ha missbrukat sina positioner och olagligen berikat sig själva och möjligen andra personer", skriver den schweiziska åklagarkammaren i ett uttalande.

Leoz och Deluca var anklagade för att ha tagit emot mutor i utbyte mot tv-rättigheter av Conmebols turneringar, inklusive sydamerikanska mästerskapen och klubblagsturneringen Copa Libertadores.

Conmebols ordförande Alejandro Dominguez skriver på Twitter att återförandet av pengarna var historiskt.

"Det som fotbollen genererar ska stanna i fotbollen", skriver han.

Conmebol har även fått motsvarande 119 miljoner kronor från olika bankkonton i Paraguay och USA att lägga till pengarna från Schweiz. Allt härstammar från Fifa-skandalen som började rullas upp 2015. I den var 42 personer - de flesta latinamerikanska affärsmän, före detta fotbollspampar och sportföretag - anklagade för brott som rörde betalningar av mutor för 1,7 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!