Ekwall tillbaka på Gullemon efter 36 år

I maj 1987. Då var Patrick Ekwall en del av BK Olympic som mötte Gullringen och föll med 3–1. På lördag är han tillbaka på Gullemon med TV-laget och på jakt efter revansch. "Jag minns att det var stora och råa spelare som vi mötte på den tiden", säger Ekwall.

Patrick Ekwall är ansvarig för TV-laget som kommer till Gullemon på lördag och uppmärksammar Gullringens GoIF:s 90-årsjubileum.

Patrick Ekwall är ansvarig för TV-laget som kommer till Gullemon på lördag och uppmärksammar Gullringens GoIF:s 90-årsjubileum.

Foto: Mathias Bergeld

Fotboll2023-09-15 06:00

När sporten når Patrick Ekwall för en koll inför TV-lagets match på lördag drar han sig snabbt till minnes att han kan ha spelat match på Gullemon tidigare. 

– Jag spelade i min moderklubb BK Olympic från Malmö i division 2 i mitten av 1980-talet. Jag har ett svagt minne av att vi var i samma serie som Gullringen någon säsong, säger han.

undefined
I maj 1987 var Patrick Ekwall på Gullemon senast och förlorade med sitt BK Olympic mot Gullringen.

Jo, mycket riktigt. Efter en koll i arkivet visar det sig att Gullringen och BK Olympic möttes på Gullemon 1987 i början av maj. Matchen slutade 3–1 och innebar Gullringens första seger den säsongen.

– Jag minns att vi mötte ett lag med stora och råa spelare på den tiden. Nu blir jag lite extra sugen på att ta revansch på lördag, säger han och skrattar till.

Målskyttar för Gullringen 1987 var Mats Nilsson, Mikael Gustafsson och Tord Johansson. Den sistnämnde finns faktiskt med i Gullringens laguppställning på lördag. På tränarbänken återvänder Kenneth Hedström till Gullringen.

undefined
Tommy Thelin, Moestafa El Kabir och Dime Jankulovski är några av de forna storspelarna som återfinns i TV-laget.

De har dock en tuff uppgift framför sig. TV-laget mönstrar ett namnkunnigt gäng med meriter från högsta nivå. I laguppställningen återfinns bland andra Tommy Thelin (Jönköping Södra, Åtvidaberg), Alhassan "Crespo" Kamara (Örebro, Häcken, Halmstad), Erik Israelsson (Kalmar FF, Hammarby) Gert den Ouden (Djurgården och ett flertal klubbar i holländska högsta ligan), Moestafa El Kabir (Mjällby, Häcken, Kalmar FF) och Dime Jankulovski (AIK, IFK Norrköping, GAIS).

– Det är många spelare med fina fotbollsmeriter. Flera av dem börjar bli lite till åren, men kan mycket än. Sedan har vi flera andra spelare som är bättre på fotboll än man kan tro. Dokusåpastjärnan Eric Hagberg är en av dem, säger Ekwall som sina 58 år till trots fortfarande är aktiv spelare.

undefined
Eric Hagberg är en dokusåpakändis med en hel del boll i sig.

– Jag spelar i ett kompisgäng som vi kallar FC Samp. Vi kör på i division sex och jag försöker vara med när jag hinner.

TV-lagets verksamhet har varit begränsad de senaste åren. Lördagens framträdande i Gullringen blir faktiskt det enda för året.

– Jag har varit ansvarig för laget sedan 1996. Förr kunde vi spela upp till 15 matcher på en säsong. Efter pandemin har det blivit mer sparsamt med framträdanden. När Gullringens GoIF hörde av sig fick jag ett väldigt gott intryck av klubben och det känns bra att kunna bidra till att uppmärksamma deras 90-årsjubileum. Lördagens match blir faktiskt den enda vi gör i år.

Vad är syftet med er verksamhet?

– Vi spelar i första hand för välgörenhet. Sedan min fru Hannah gick bort i bröstcancer 2021 har vi samarbetat med Bröstcancerförbundet. Vi spelar i rosa matchtröjor som sedan auktioneras ut efter matchen och alla intäkter går till Bröstcancerförbundet, säger Ekwall som också uppskattar att ge sig ut i landet och uppleva fotboll på nya platser.

– Det har hänt många gånger när vi har varit ute på resa med TV-laget att vi åkt genom skogen och svängt av på en liten grusväg och så ligger det en idrottsplats där. Det är lite av charmen med fotbollen att den lever och frodas även där man minst anar det.

En annan viktig del av helgerna med TV-laget är banketten efter matchen. Den här gången sker den på Pumpen i Södra Vi på lördagskvällen.

– Jag nämnde att vi skulle till Pumpen för några bekanta från Linköping förra helgen. De hade varit där förr och intygade att det kunde bli bra drag på festerna. Det ser vi fram emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!