800 medlemmar i Qatar-uppror mot Bayern

Medlemsmötet i Bundesligagiganten Bayern München slutade i kaos. 800 medlemmar gjorde uppror mot klubbens sponsoravtal med Qatar Airways. –Jag skäms, säger klubbens före detta ordförande Uli Hoeness.

Före detta ordföranden Uli Hoeness, till höger, och nuvarande ordförande Herbert Heiner.

Före detta ordföranden Uli Hoeness, till höger, och nuvarande ordförande Herbert Heiner.

Foto: Matthias Schrader/AP7TT

Fotboll2021-11-26 13:03

Klubben har sedan 2018 ett fem år långt sponsringsavtal, värt 200 miljoner kronor, med flygbolaget Qatar Airways. I ljuset av debatten kring mänskliga rättigheter och VM 2022 i Qatar har klubbens medlemmar krävt att avtalet inte förnyas, och under torsdagens årsmöte lämnades en motion in med förslaget om att klubbens medlemmar skulle få rösta kring en eventuell förlängning av avtalet.

En motion som avslogs varpå kaos utbröt.

En grupp om ungefär 800 medlemmar reagerade med ilska – och uttryckte bland annat att ordföranden Herbert Heiner bör avgå.

Heiner, som poängterade att inget beslut är taget kring en eventuell fortsättning på avtalet, argumenterade dock för att det finns bättre sätt att påverka situationen i Qatar än an att bojkotta sponsoravtalet.

– Jag är fortfarande fullt övertygad om att dialog är det bästa sättet att samverka på, sade han under mötet, som blev fem timmar långt och avslutades i minst sagt spänd stämning.

– Det är det värsta jag sett i FC Bayern. Jag skäms, säger klubbens före detta ordförande och numera styrelseledamot Uli Hoeness om händelseförloppet.

Klubben har, precis som många andra idrottsorganisationer, lidit stora intäktsförluster under pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!