91 553 åskådare – Barcelona satte världsrekord

91 553 – och 5–2. Publikrekord för dammatch och utklassning av Real Madrid. Det blev en bra kväll för Barcelona i kvartsfinalen i Champions League. –Jag kan inte hålla tillbaka tårarna. Det här är för galet, säger norska stjärnan Caroline Graham Hansen till DAZN.

Fridolina Rolfö i aktion nära Real Madrids straffområde. Men svenskan fick gå mållös från den historiska matchen.

Fotboll2022-03-30 20:41

Det blev ett "El Clásico" som går till historien. En manifestation för damfotboll utöver det vanliga.

Barcelona går vidare till semifinal i Champions League efter 5–2 hemma mot Real Madrid och satte världsrekord för en klubbmatch på köpet.

Damlaget fick för ovanlighetens skull spela på anrika Camp Nou, som tar 99 354 åskådare och alla biljetter var slutsålda till matchen.

Fast läktarna såg inte ut att vara helt packade. Men när publiken på plats räknats kom beskedet – 91 553 åskådare. Nytt världsrekord.

– Jag kan inte hålla tillbaka tårarna. Det här är för galet. Vi spelar på ett fullsatt Camp Nou och vi vinner med 5–2 i en en kvartsfinal i Champions league, säger Caroline Graham Hansen till tv-kanalen DAZN.

– Jag har inte varit med om något liknande. Jag får gåshud.

VM-finalen

Det gamla rekordet för en dammatch överhuvudtaget – 90 195 – var från VM-finalen 1999 mellan USA och Kina i Los Angeles.

Barcelonas damer spelar i vanliga fall på Johan Cruyff-stadion och har ett snitt på 2 938 åskådare. Det här var något annat och stämningen på plats var hög.

Caroline Graham Hansen beskriver matchen som något historisk. Att det kommer 91 000 åskådare till en dammatch betyder mycket, säger hon till DAZN.

– Damfotboll är inte bara damfotboll. Det visar att man kan tjäna pengar på det här. Titta på det här. Det är inte bara 91 000 här utan det är 91 000 här som har en fest och då vill de komma tillbaka. Det här är milstolpe för damfotbollen.

Båda lagen såg ut att trivas i den ovanliga miljön och bjöd på en fotbollsfest. Fridolina Rolfö hade flera fina chanser från sin vänsterkant, men fick lämna planen mållös.

Den svenska landslagsstjärnan överglänstes av Caroline Graham Hansen, som sprang upp och ner på sin högerkant och radade upp chanser. Norskan gjorde ett mål och kunde ha fått en straff när hon blev nergjord i straffområdet i den första halvleken

Mål från 40 meter

Barcelona vann första matchen i Madrid med 3–1 och hade kontroll på matchen efter 1–1 i första halvleken. Real Madrid tog ledningen i början av den andra halvleken och fick upp vittring på en skräll.

Det var ett rent drömmål. Claudia Zornoza såg att Barcelonamålvakten Sandra Panos stod långt ute och sköt från 40 meter över den överrumplade målvakten.

Det kunde ha fått hemmalaget att skaka till, men den stora lagmaskinen Barcelona ökade bara takten och kunde snart kvittera till 2–2 och dra ifrån med ytterligare tre mål när Real Madrid tappade sugen.

I Real Madrid saknades svenska Kosovare Asllani som är skadad.