ÅFF-hjältarnas sista match

"Den här klubben har en förmåga att alltid komma tillbaka."

Fotboll2015-10-30 08:45


Det återstår en fotbollsmatch. 90 minuter plus til-lägg. Sedan är tre fantastiska fotbollskarriärer över.

Vi har träffat Kristian Bergström, Henrik Gustavsson och Daniel Hallingström för att prata om ÅFF:s utveckling, livet efter fotbollen - och vad som gör Åtvidabergs FF till en så speciell klubb.

Kristian Bergström var först ut. Han debuterade i ÅFF:s A-lag redan 1992. Några år senare sprang Henrik Gustavsson och Daniel Hallingström ut på Kopparvallen för första gången.
Tillsammans har de spelat nästan 1 900 matcher i Åtvidabergs FF. En fantastisk siffra.

Mycket har hänt genom åren. Henrik "Fimpen" Gustavsson minns den mindre glamourösa försäsongsträningen på föreningens grusplan.

- Jag sprang runt i en lusekofta och slängde mig i leran. Det var helt sjukt. Bara tröjan vägde säkert fem kilo.

Under slutet av 90-talet var ÅFF illa ute. Både ekonomiskt och sportsligt. Då var Henrik Gustavsson och Daniel Hallingström med. Kristian Bergström spelade allsvensk fotboll med IFK Norrköping och så småningom Malmö FF.

2004 kom Bergström tillbaka till moderklubben Åtvidabergs FF.

De senaste tio åren har det hänt otroligt mycket i ÅFF. Laget har spelat cupfinal på Råsunda, kvalificerat sig till UEFA-cupen och avancerat till allsvenskan två gånger.

- Det har varit en häftig resa. Från knickers och orangea grusbollar till nybyggd arena och ett stabilt lag i allsvenskan, säger Daniel Hallingström.

Alla tre lyfter fram det allsvenska avancemanget 2009 som karriärens höjdpunkt.

På Skytteholm i Solna, inför 1 000 tillresta ÅFF-supportrar, sköt Haris Radetinac in 1-0 mot Vasalund. Därefter följde klassiska glädjescener.

- Man minns tillbaka på den kvällen/natten med glädje. Bussresan hem till Åtvidaberg och folkets jubel på torget kommer man alltid att bära med sig, säger Kristian Bergström.

Varför har det gått så dåligt i år?
- Det går att analysera fram och tillbaka. Den största förklaringen är att vi inte har haft någon kontinuitet i startelvan. Vi har haft en liten trupp som drabbats av många konstiga avbräck i form av skador och sjukdomar. Det har givetvis gjort det svårt för oss.

Nästa år får Åtvidabergs FF börja om i super- ettan - utan sina tre kulturbärare. Under säsongen har Kristian Bergström, Daniel Hallingström och Henrik Gustavsson meddelat att de slutar.

- Kroppen är sliten, man är ju ingen duvunge längre. Det känns bättre att sluta nu än att fortsätta och kanske dra på sig några skador och avsluta karriären på det sättet, säger Henrik Gustavsson.

Vad kommer ni att sakna?
- Hela paketet med snacket i omklädningsrummet och kickarna runt matcherna. Just nu känns det inte så konstigt. Det kommer nog när de andra grabbarna kör igång igen efter uppehållet, säger Kristian Bergström.

- Jag lär framför allt sakna gemenskapen i omklädningsrummet, säger Daniel Hallingström.

- Gemenskapen, givetvis. Sedan kommer jag att sakna adrenalinkickarna man får innan en stor match med mycket publik på läktarna. Den känslan slår det mesta, säger Henrik Gustavsson.

Nästa säsong kommer det att vara många nya ansikten i ÅFF-truppen.

- Det absolut viktigaste är att föreningen hittar en kontinuitet. Jag hoppas att det kommer nya kulturbärare, säger Kristian Bergström.

Vilka i dagens trupp har de egenskaperna som krävs?
- Exempelvis Gustav Jansson, Mauricio Albornoz och Ammar Ahmed. De är unga och lovande, samt har erfarenhet från allsvenskan.

Just ÅFF:s gemenskap är något som återkommer i många svar. Henrik Gustavsson hyllar stämningen i laget.

- Vi har ingen stjärna som tjänar 120 000 kronor i månaden. Alla är här på mer eller mindre lika villkor. Det ger en stark gruppdynamik. Det är många som umgås utanför planen. Jag tror att det är storheten med Åtvidabergs FF.

På lördag avslutar Åtvidabergs FF årets säsong borta mot Gefle. Det blir sista gången som Kristian Bergström, Henrik Gustavsson och Daniel Hallingström drar på sig ÅFF-tröjan.

- Klart att det blir speciellt. Men det är nog först nästa vecka, när man ska plocka hem sina grejer från omklädningsrummet, som det blir på riktigt. Den känslan lär bli speciell, säger Henrik Gustavsson.

En sak är i alla fall säker. Alla tre tror på en ljus framtid för ÅFF.

- Den här klubben har en förmåga att alltid komma tillbaka.

Läs mer om legendarernas personliga reflektioner från sina karriärer - i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!