AIK åker ur – "Vi ska kunna göra bättre"

AIK ramlar ur damallsvenskan. Häcken vann med hela 7–1 i Göteborg och tog över andraplatsen i tabellen. AIK har bara tagit åtta poäng på 25 matcher. –Med den truppen vi har ska vi kunna göra bättre ifrån oss, säger lagkaptenen Jennie Nordin.

Pauline Hammarlund jublar efter att ha gjort 4–1 för Häcken. Jennie Nordins AIK är klart för nedflyttning, med en omgång kvar i damallsvenskan.

Pauline Hammarlund jublar efter att ha gjort 4–1 för Häcken. Jennie Nordins AIK är klart för nedflyttning, med en omgång kvar i damallsvenskan.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-10-31 21:00

I fjol, som nykomling, blev "Gnaget" tia av tolv lag i allsvenskan. Nu kommer man sist i den nya 14-lagsserien.

– Det suger, säger Jennie Nordin med besvikelse.

– Vi har under hela säsongen släppt till väldigt mycket enkla lägen bakåt, och haft svårt med att få ett etablerat anfallsspel och göra mål, säger Nordin.

Många skador har också bidragit till att AIK inte riktigt fått "flow", tycker lagkaptenen.

Svaga mot bottenlag

Jesper Björk tog över som AIK-tränare i maj.

– I många matcher där vi kanske ska föra spelet så klarar vi inte riktigt av att göra det, säger Björk, och pekar på AIK:s svaga resultat mot andra bottenlag i tabellen.

17-åriga Matilda Nildéns första allsvenska mål, i en kontring som gav 1–1, var en liten ljusglimt för AIK på måndagen.

Häcken var desto gladare efter storsegern på hemmaarenan, där Häckens herrlag ett dygn tidigare firat klubbens första SM-guld.

Häckendamernas guldhopp knäcktes i princip av en formsvacka runt månadsskiftet maj–juni, när tre hemmamatcher gav sammanlagt en enda poäng.

Måljakt om andraplats

Nu har Häcken åtta raka segrar i seriespelet. Men Rosengårds SM-guld är redan klart.

Häcken och Linköping kämpar om andraplatsen, som ger en plats i den sista kvalomgången till nästa säsongs Champions League. Den allsvenska trean får också kvala, men får en längre väg mot gruppspelet.

– Målskillnaden kan bli viktig i slutändan. Så det är viktigt att göra många mål, och det gör vi i dag, säger landslagsmittfältaren Elin Rubensson.

De två silverkonkurrenterna har lika många poäng inför sista omgången. Häcken har sex plusmål mer, och ska möta Djurgården borta. Linköping ställs mot Kif Örebro, också på bortaplan.

Anna Csiki var pigg på Häckens högerkant, och bidrog till måljakten med tre fullträffar mot AIK. Pauline Hammarlund gjorde två mål. Elin Rubensson fick nöja sig med ett (på straff). Skottet till 5–1 styrdes in med en nicktouch av Hammarlund.

Har hittat trygghet

Var är det som Häcken har nu, men som inte stämde under den tunga perioden?

– Vi har inte gjort lika mycket positionsbyten som vi gjorde i våras, svarar Elin Rubensson.

– Det känns som att vi hittat en trygghet i laget nu, tillägger hon.

Landslagsmålvakten Jennifer Falk saknades i Häckens lag, sedan hon och sambon fått barn i dagarna.

Mittfältaren Filippa Curmark är ur spel med ett diskbråck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!