AIK bröt mardrömssvit – vann ångestmötet

Åtta matcher utan seger fick räcka. Hemma i krismötet med Helsingborg fick AIK äntligen vinna under Bartosz Grzelaks ledning. –Vi var i ett desperat behov av att få med oss tre poäng, säger målskytten Sebastian Larsson.

Sebastian Larsson (mitten) levererade både mål och assist mot Helsingborg.

Fotboll2020-08-23 19:35

När AIK tidigare den här säsongen gästade Helsingborg på Olympias gräsmatta, den som av många anses vara allsvenskans finaste, vann Skånelaget med 2–0.

När HIF på söndagen var på besök i Solna var det naturliga underlaget däremot inte av lika hög klass.

Bollen hoppade och for okontrollerat på nationalarenan Friends – något som AIK bemästrade bäst.

– Vi inledde matchen bra. Vi spelar så bra som vi kan spela på den här mattan, säger Bartosz Grzelak som inför mötet inte hade fått uppleva en seger som huvudansvarig AIK-tränare efter fem matcher.

Debuterade direkt

Den som hade det jobbigast på underlaget var Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson som bjöd hemmalaget på jättelägen både en och två gånger då hans fötter varit ovän med bollen.

Baklängesmålet i matchens 19:e minut kan burväktaren dock inte lastas för.

Sebastian Larsson vann tillbaka bollen från Helsingborgs ägo på offensiv planhalva, hittade anfallaren Kolbeinn Sigthorsson innan landslagsmittfältaren fick tillbaka bollen och dunkade in 1–0 upp i nättaket.

AIK kom starkt ut ur startblocken även i den andra halvleken som bara var åtta minuter gammal när ledningen dubblerades.

Sebastian Larsson hade återigen en fot med i spelet när hans hörna hittade Karol Mets som nickade in 2–0.

Rycker från HIF

Spelet i stort var dock inget att skryta om.

– Jag påstår inte att vi står för ett fantastiskt spel i andra halvlek, men det handlade om att få med oss den här trean. När vi får 2–0-ledningen så syns det att vi är i ett desperat behov av att få med oss tre poäng, säger Larsson och tillägger:

– Vi är och har varit i en jobbig situation och då spelar det kanske inte så stor roll hur det ser ut.

Helsingborg tryckte på för en reducering men lyckades aldrig få bollen förbi AIK-keepern Jakob Haugaard.

AIK tog sin första seger med Bartosz Grzelak vid sidlinjen efter totalt åtta raka omgångar utan tre poäng.

Om detta var frukten av att Rikard Norlings ersättare äntligen fått en hel träningsvecka med laget i den hektiska säsongen?

– Det var tre poäng som vi behövde. Men vi har fortfarande många saker att träna på, säger tränaren.

Avståndet ner till jumbon Helsingborg är i och med detta fyra poäng.

Fakta: AIK:s segerlösa svit bruten

19 juli: Varberg (b) 2–2

22 juli: Häcken (b) 0–4

26 juli: Djurgården (h) 0–1

2 augusti: Kalmar (b) 0–0

6 augusti: Elfsborg (h) 1–2

9 augusti: Mjällby (b) 1–3

13 augusti: Östersund (h) 0–1