AIK klarade oavgjort i Göteborg

AIK vann inte den här bortamatchen heller. Men 1–1 i ångestmötet mot IFK Göteborg gör att det allsvenska kontraktet för nästa år är ytterst nära. För "Blåvitt" väntar en oviss sista omgång.

Taha Ayari (th) jublar med Omar Faraj efter sitt 1–1-mål.

Fotboll2023-11-06 21:38

Att Varberg och Degerfors åker ur allsvenskan är redan klart.

Striden om att slippa kvalplatsen, som just nu innehas av Brommapojkarna, fortsätter dock in i den sista omgången.

Frågan var bara om AIK eller IFK Göteborg skulle lyckas ta sig ur knipan redan på Gamla Ullevi på måndagskvällen.

Svaret: AIK, trots att laget bara vunnit tre bortamatcher på hela säsongen.

Taya Ayaris kvittering i den andra halvleken innebär att stockholmarna, som har betydligt bättre målskillnad än BP, är ytterst nära nytt kontrakt inför sista omgången.

– Jag har bara spelat matcherna och inte kollat på tabellen, säger Ayari till Discovery+.

– Det har varit en tuff säsong, AIK ska inte vara där nere. Men nu är vi väl klara.

För IFK Göteborg fortsätter ångesten dock minst en match till.

AIK tvingades komma till spel utan lagkaptenen Alexander Milosevic, som missade Göteborgsresan på grund av sjukdom.

Samtidigt fick IFK Göteborg Sebastian Ohlsson tillbaka i startelvan efter hans senaste skada.

Det visade sig bli vägvinnande efter en motig ”Blåvitt”-start.

Ohlsson utbytt

AIK gjorde en bra första halvlek i ångestmötet på Gamla Ullevi och var nära ett mål efter knappt en halvtimme när Ioannis Pittas försökte från nära håll – men Blåvittbacken Sebastian Hausner räddade på mållinjen.

Bara någon minut senare tog i stället IFK Göteborg ledningen – med oturlig hjälp av Sotirios Papagiannopoulos. Sebastian Ohlsson slog ett misslyckat inlägg, som dock touchade AIK-backen och helt ställde Kristoffer Nordfeldt i målet och gick in till 1—0.

Ohlsson – som dessutom hade hunnit med att få gult kort – tvingades kort därefter dock kliva av med en ny skadekänning.

Papagiannopoulos var i slutet av halvleken nära att få revansch för självmålet, men hans mål blev bortdömt för en handssituation strax innan.

De båda storklubbarna har haft det tufft under säsongen, trots en del nyförvärv och tränarbyten för att vända på krisen.

Lång paus

Att mycket enormt stod på spel i matchen märktes redan från start – och blev ännu tydligare efter en något förlängd pausvila.

Den andra halvleken fick skjutas upp på grund av en stor mängd pyroteknik från läktarhåll. Sedan steg irritationen mer och mer i de intensiva närkamperna på planen, vilket ledde till en rad varningar i båda lagen.

Med drygt 20 minuter kvar kvitterade AIK dock. Efter en misslyckad Blåvitt-rensning fick Taha Ayari skottläge och pricksköt in 1–1.

Det stod sig tiden ut och gav AIK en viktig poäng i streckstriden. Laget avslutar hemma mot Värnamo, medan IFK Göteborg i sista omgången ställs mot Varberg på bortaplan.

Fakta: Striden runt kvalstrecket

Det är redan klart att Varberg och Degerfors åker ur herrallsvenskan.

Men striden om att slippa kval lever in i sista omgången.