AIK krossade jumbon – hakar på i guldstriden

AIK hänger på i den allsvenska guldstriden. Efter 3–0-segern mot jumbon Östersund klättrar Stockholmslaget upp på Europaplats. –Vi behövde studsa tillbaka självförtroendemässigt, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Erick Otieno spelade en nyckelroll i AIK:s 3–0-seger mot Östersund.

Fotboll2021-11-07 16:55

Irländske Zac Elbouzedi blev hemmalagets segerregissör med både första allsvenska målet och en assist fram till Nabil Bahoui.

Och Grzelak var imponerad.

– Han har väntat på det där målet. Det är en förhållandevis ung spelare som gjort bra saker innan. Men får man inte det på papper börjar man som spelare fundera. Efter målet såg alla bollmottagningar mjukare ut. Jag har trott på Zac hela tiden och tror att han kommer bli viktig för oss. Han har kvalitéer som få spelare i den här serien har, säger han.

Elbouzedi var själv nöjd med bedriften.

– Jag har väntat länge och det är en stor lättnad. Självklart vill jag göra mål och assist, men jag har spelat ganska bra och haft lite otur i vissa matcher. Jag vill göra mål men jag är nöjd med att vi vinner.

Halkigt på planen

Efter dubbla bortasmällar, först Malmö (0–1) och sedan Halmstad (0–1), såg AIK ut att vara avhängt i den allsvenska guldstriden.

Men på Norra stå hade man inte gett upp hoppet.

Guldramsorna ekade och volymen skruvades upp i takt med AIK kom allt närmre ett ledningsmål.

Och till slut kom det.

Strax innan halvtimmen spelats tråcklade sig Erick Otieno förbi tre ÖFK-försvarare längs vänsterkanten och hittade Nicolas Stefanelli, som på ett tillslag styrde in ledningsmålet intill Aly Keitas vänstra stolpe.

I paus öste Stefanelli beröm över vänsterbacken Otieno, som hade ett ordentligt övertag på sin kant och med kvicka vändningar såg till att ÖFK-spelarna föll som furor.

Östersundsanfallaren Malcolm Stolt hävdade i sin tur att den omtalade gräsmattan på Friends arena spelat en roll i de många halkolyckorna ute på planen.

– Det är inte bra. Jag trodde den skulle vara betydligt bättre. Den är bedrövlig, sade han till Discovery+ i paus.

– I dag är det lite regnigt, men för mig är den okej, svarade Stefanelli.

Upp på Europaplats

Redan nedflyttningsklara Östersund orkade inte stå upp i den andra halvleken och efter timmens spel hittade Mikael Lustig fram till Zac Elbouzedi som dundrade in 2–0-målet från en position utanför straffområdet.

Men irländaren var inte klar.

När första allsvenska målet var avklarat stormade han fram på högerkanten och såg till att ännu en ÖFK-försvarare tappade fotfästet innan han spelade fram Nabil Bahoui som styrde in 3–0.

Segern innebär att AIK klättrar upp på tredje plats i tabellen, tre poäng bakom serieledande Djurgården och en poäng bakom Malmö som möter IFK Göteborg senare i dag.