AIK nära nedflyttning – Växjö uppflyttade

Elitettan närmar sig för AIK efter 0–1-förlust borta mot Vittsjö. Stockholmarna har fyra poäng upp till kvalplats med bara två omgångar kvar. Ett lag som däremot kan vinka adjö till Elitettan är Växjö som är klart för damallsvenskan efter 2–0 mot Bergslagen.

Milla-Maj Majasaari såg rött när AIK föll igen. Arkivbild.

Fotboll2022-10-22 17:03

Det har sannerligen inte varit AIK:s säsong i år. Efter 24 omgångar är "Gnaget" tabelljumbo i damallsvenskan och utsikterna för vidare spel i högstaligan ser mörka ut.

Detta efter ännu en förlust, den sjätte i rad i ligan, i bortamötet mot Vittsjö.

Mittbacken Clare Polkinghorne nickade in 1–0 i slutet av den första halvleken, hennes fjärde mål för säsongen, och värre skulle det bli.

Utespelare i mål

Inhoppande Moa Karlsson sprang sig fri, ut kom AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari och lyckades rädda. Problemet? Hon gjorde det utanför straffområdet. Domaren var skoningslös och visade rött kort till finländskan.

Då AIK gjort alla sina byten tvingades man ställa utespelaren Kaisa Collin i mål. Den efterföljande frisparken dundrade Katrina Gorry i ribban och resultatet stod sig matchtiden ut.

– Självklart väldigt besviken. Det blir bara 0–1 men jag tycker inte vi får igång vårt anfallsspel och skapar inga målchanser. Jävligt surt, säger AIK:s lagkapten Jennie Nordin till Viaplay.

AIK har fortsatt fyra poäng upp till negativa kvalplatsen och kan bli nedflyttade om Umeå vinner borta mot Eskilstuna i morgon.

"De bästa spelarna"

I Borås hade Växjö dukat upp för guldfest då tre poäng mot Bergslagen skulle räcka för att säkra uppflyttning.

Växjö, som fortfarande inte har förlorat i ligan i år, visade inga nerver och tog ledningen i den 53:e minuten genom Maria Møller Thomsen.

Bara tre minuter senare utökade Olivia Mattsson på nick och saken var klar: Växjö spelar allsvensk fotboll nästa år.

– Otroligt stolt, glad och lite tom. Vi har de bästa spelarna, det bästa tränarna och det har vi fått ihop till det bästa spelet. Jag tycker vi är väl värdiga vinnare av den här serien. Nu ska vi se till att gå obesegrade, säger tränaren Olof Unogård i Smålandspostens sändning.

Två matcher återstår att spela, hemma mot Alingsås om en vecka och bortamötet mot Team TG helgen efter det.