AIK vann bottenmötet – Salétros segerarkitekt

Storklubben AIK kämpar på i botten av tabellen. Men borta mot jumbon Varberg tog klubben sin första allsvenska seger (2–0) under nya tränaren Henning Berg. Detta efter att nyförvärvet Anton Salétros varit inblandad i båda målen. –Det var en bra start, skönt att få med sig tre poäng, säger han.

Hemvändande Anton Salétros (i vitt) var inblandad i båda AIK:s mål i 2–1-segern mot Varberg.

Fotboll2023-07-17 21:10

Kvalplatsplacerade AIK är i kris – jumbon Varberg också. Då ställdes lagen mot varandra, på Påskbergsvallen, i den allsvenska bottenstriden.

– När man har varit i den situation som laget har varit i tappar man lite självförtroende. Det är klart det påverkar. Men i dag lyckades vi hålla undan, det var fantastiskt skönt, säger Salétros till Discovery+.

Henning Berg, i sin andra match som AIK-tränare, gav hemvändaren Anton Salétros chansen från start. Det skulle visa sig bli lyckosamt.

Hörnvariant

I den 36:e minuten slog AIK-mittfältaren in en frispark i straffområdet, och efter en tilltrasslad situation kunde mittbacken Sotirios Papagiannopoulos distinkt placera in 1–0 för bortalaget.

På första halvlekens tilläggstid hittade Salétros högerbacken Mads Tychosen, ett annat nyförvärv, med en hörnvariant. Därefter placerade högerbacken resolut in 2–0. Målet var den danskens andra i AIK-tröjan, på lika många matcher.

Men det skulle bli dramatiska slutminuter. I den 83:e minuten reducerade Varberg till 1–2 genom Niklas Dahlström. Varbergs hopp om kvittering släcktes när inhopparen drog på sig ett rött kort, på tilläggstid, efter en ful tackling på Rui Modesto.

– Vi har tillräckligt mycket chanser och dominerar tillräckligt för att det inte ska bli så jäkla spännande i slutet, säger Salétros.

Kvar på kvalplats

Således stod sig 2–1 till AIK. Vilket innebar storklubbens tredje seger – den första under Henning Bergs ledning – i allsvenskan den här säsongen.

Trots segern ligger AIK kvar på kvalplats. Avståndet ner till jagande IFK Göteborg och jumbon Varberg är nu fyra respektive fem poäng. Upp till Degerfors på säker mark har AIK en poäng, Degerfors har dock spelat en match mer.