AIK vek ner sig i Varberg

Tredjeplatsen fanns inom räckhåll. Men AIK skapade knappt en målchans mot Varbergs Bois. –Det här var dåligt från start till slut, säger Mikael Lustig efter förlusten med 0–2 i Varberg.

Varbergs och Anton Liljenbäck gick segrande ur mötet med AIK.

Fotboll2022-09-11 19:39

Efter det mållösa derbyt i Stockholm tidigare på eftermiddagen hade AIK läge att kliva upp på tredje plats. Men då krävdes vinst i Varberg, och det var AIK inte ens nära att klara.

På de tidigare tre allsvenska matcherna sedan Henok Goitom tog över som tränare har AIK gjort tio mål. Nu skapade de inte ens en rejäl målchans.

– Vi kommer från tre matcher där vi kände att vi är på väg mot något nytt och har vind i seglen. Lite överraskande att det såg ut så här nu. Det är trist, säger Mikael Lustig.

TT: Vad saknades framförallt i ert spel?

– Väldigt mycket. Allt från försvarsspel till passningsspel till duellspel till anfallsspel som inte räckte till. Vi gjorde väldigt många enkla misstag. Vi valde att ta frisparkar på fel ställen, och Varberg är väldigt duktiga på fasta situationer.

Mål med axeln

När Robin Tranberg på en hörna i 78:e minuten styrde in 1–0 med axeln genom att böja på nacken kom det inte som en överraskning, även om målskytten såg förvånad ut.

Istället var det logiskt följd av ett ordentligt övertag för hemmalaget i både spel och antal målchanser.

Efter AIK:s avspark dröjde det bara drygt en minut innan bollen låg i nätet bakom Kristoffer Nordfeldt igen. Den här gången var Filipe Sisse målskytt efter en retfullt enkel framspelning snett inåt bakåt av Robin Simovic.

Efter det orkade AIK inte resa sig. Istället för att lyfta mot guldstriden ligger Solnalaget kvar på fjärde plats i tabellen och kan bli passerat av både IFK Göteborg och Kalmar på måndagen.

– Jag tror att många topplag kommer att tappa poäng framöver. Samtidigt så blir det fler och fler lag vi måste gå om. Det måste till något som vi inte har gjort de senaste åren för att vi ska nå dit vi vill, säger Mikael Lustig.

Första vinsten sedan i juli

Varbergs Bois har haft en trög sensommar. Laget kom till matchen mot AIK med bara tre poäng på de fem senaste matcherna.

– Idag var kulturen och Bois-andan tillbaka. Vi viker inte ner oss utan jobbar färdigt i 94 minuter. När vi löper så här mycket utan boll på hemmaplan så kvittar det vad motståndarna heter och vi har ganska bra chans att vinna fotbollsmatcher, säger Varbergs tränare Joakim Persson.

Det var tufft, fysiskt, en del stygga tacklingar och tröjdragningar. Sex varningar, varav fem för hemmalaget. Bois har nu dragit på sig 63 gula kort. Det är överlägset flest i allsvenskan och mer än dubbelt så många som exempelvis Häcken.

Men mot AIK var det hårda och energirika spelet effektivt. Varbergs första seger i allsvenskan sedan i juli innebär att Bois skapade sju poängs avstånd ner till kvalstrecket.