AIK:s bortaform oroar: "Kommer att bli svårt"

Tre segrar på elva matcher. Det doftar knappast allsvenskt guld om AIK:s bortaform. –Så som bortastatistiken ser ut nu så kommer det att bli svårt att vinna den här serien, säger tränaren Bartosz Grzelak.

Sebastian Larsson ropar på domaren under derbymatchen mot Hammarby.

Sebastian Larsson ropar på domaren under derbymatchen mot Hammarby.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2021-10-17 19:16

AIK har ett imponerande hemmafacit i allsvenskan med tio segrar och två kryss på tolv matcher.

Men på bortaplan har det gått tyngre. Topplaget har bara vunnit tre bortamatcher, en derbyseger mot Djurgården (4–1) samt två uddamålsvinster mot Sirius och Östersund.

I derbyt mot Hammarby på Tele2 arena åkte de på sin femte bortaförlust för säsongen. Akinkunmi Amoo gjorde det matchavgörande 1–0-målet i den 58:e minuten.

– Vi har inte kommit upp in den nivån som vi vill, det är inget att snacka om, säger Sebastian Larsson.

"Försöker hitta sätt"

Det krampaktiga bortaspelet är oroande inför titelstriden. Med sju matcher kvar av säsongen ligger AIK trea bakom Malmö FF och Djurgården.

Det krävs bättring om de ska ha någon chans att lyfta Lennart Johanssons pokal i december.

– Så som bortastatistiken ser ut nu så kommer det att bli svårt att vinna den här serien, säger tränaren Bartosz Grzelak och fortsätter:

– Med tanke på att vi är ganska starka hemma så har vi lyckats klamra oss fast i toppstriden. Sedan jobbar vi hela tiden och försöker hitta sätt att bli bättre i bortaspelet.

Upp på hästen

Framförallt har offensiven varit ett bekymmer. AIK har bara gjort elva mål på lika många matcher utanför Friends arena.

– Jag tror inte att någon offensiv spelare är supernöjd med statistiken. Men det är så vi har spelat, vi är svåra att möta och bra defensivt, säger Nabil Bahoui.

Trots den sviktande bortaformen är AIK i allra högsta grad kvar i titelstriden. Nu handlar det om att mobilisera krafter inför säsongsavslutningen.

– I dag var en besvikelse. Det var en möjlighet att ta tre poäng till i toppen och det lyckas vi inte med, säger Sebastian Larsson.

– Vi får hoppa upp på hästen igen och se till att få så många fullträffar vi kan under de sju matcherna som är kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!