AIK:s nye tränare: "Laget behöver energi"

Bartosz Grzelak. Det är namnet på AIK:s nya tränare efter att Rikard Norling fått sparken. –Det finns bara ett svar när AIK ringer, säger Grzelak som gör sin första match på söndag borta mot Kalmar FF.

Expressen uppger att Bartosz Grzelak blir ny huvudtränare för AIK. Arkivbild.

Expressen uppger att Bartosz Grzelak blir ny huvudtränare för AIK. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2020-07-31 11:30

41-åringen har närmast varit assisterande förbundskapten i det svenska U21-landslaget, men har en bakgrund som spelare och tränare för AIK. 2017 och guldåret 2018 var han assisterande tränare för A-laget, bredvid Rikard Norling, och han har även tränat superettanklubben Frej.

Nu ska Grzelak försöka vända på AIK:s hittills trevande start på säsongen.

– Jag tittar bara framåt. Den bilden jag har är att det finns mer att ta av i laget, säger han på en presskonferens och fortsätter:

– Laget behöver energi och en tro på det vi gör. Jag ska inte recensera det som varit, allt har inte varit jättedåligt. Att entusiasmera laget, det är väl det jag är ute efter i första hand.

"Har verktygen"

AIK sparkade sin tidigare tränare Rikard Norling i måndags efter en svag inledning på säsongen. Den allsvenska fotbollsklubben ligger tolva efter elva spelade matcher och kritik har riktats mot "Gnagets" nya spelsystem, med uppställningen 3–4–3 och man-mot-man-försvar som inte fungerat.

Sportchefen Henrik Jurelius bekräftade redan i måndags att Grzelak var aktuell att ta över och ser fram emot ett nytt samarbete med tränaren.

– Vi känner Bartosz sedan tidigare. Han var en stor del av vår framgång 2018. Taktiskt sett har han verktygen för att ta oss vidare, säger Jurelius.

"Ingen trollkarl"

Grzelak understryker att AIK måste inse var man befinner sig i tabellen och ta situationen på allvar.

– Det kommer inte komma in någon tränare som är trollkarl och drar ut kaniner ur hattar, utan alla måste inse att alla måste bidra, säger han.

Avtalet gäller till sista december 2022.

På söndag gör Grzelak debut som huvudtränare för AIK när laget gästar nästjumbon Kalmar FF.

Fakta: Bartosz Grzelak

Ålder: 41 år.

Född: Szczecin, Polen.

Bor: Sollentuna.

Klubbar (tränare): IK Frej (assisterande 2009–2011, huvudtränare 2012–2017), AIK (assisterande 2017–2018, huvudtränare 2020–). Assisterande förbundskapten i Sveriges U21-landslag (2019–2020).

Klubbar (spelare): Vasalund, Brommapojkarna, AIK, Vallentuna, Nybergsund, IK Frej, Valsta Syrianska. "Bartosz tränade också med Chelsea innan tiden i AIK och i italienska Parma samt polska Legia Warszawa efter sin tid i Gnaget", skriver AIK på sin hemsida.

Aktuell: Ersätter Rikard Norling som huvudtränare i AIK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!