Aj då, VIF! • Tappar i kvalplatsjakten: "Blir ängsliga"

Hjulsbro IK visade sig från sin bästa sida under lördagen. Det som var synd för Vimmerby IF var att de inte gjorde detsamma. Segersviten blev bara två matcher lång i och med att VIF se sig besegrade med 3–2. "Vi blir ängsliga, och mot bollskickliga lag kan man inte stå och tveka", säger tränare Fredrik Falkevall efter förlusten hemma på Arena Ceos.

Det var deppiga miner hos VIF-spelaren direkt efter slutsignalen på Arena Ceos.

Det var deppiga miner hos VIF-spelaren direkt efter slutsignalen på Arena Ceos.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-09-07 16:05

VIF behövde en seger för att hänga på i tabelltoppen. Seriesegern kan vi definitivt räkna bort, och nu börjar även kvalplatsen bli väldigt svår att nå.

– Kvaljakten är lite skitsamma. Jag tycker vi börjar bra men blir passiva efter vårt ledningsmål. Vi blir ängsliga, och mot bollskickliga lag kan man inte stå och tveka. Vi stod stilla och väntade på att motståndarna fick bollen innan vi började pressa. Det var också för lite bollar in bakom deras backlinje, med instick och så vidare. Vi var även passiva med bollen, säger tränare Fredrik Falkevall strax efter slutsignalen.

Men vi tar det från början.

VIF tog ledningen tidigt i matchen genom Pontus Kägu Bragsjö, fint assisterad av Rickard Thuresson. Efter 26 minuter small det i andra änden av planen, när motståndarnas Kevin Eskilson fick huvudet på ett stenhårt inlägg. 

På tal om mål med huvudet. Dryga kvarten senare återtog VIF ledningen efter ett fint anfall, som avslutades med en kylig nick av mittfältaren Albin Gustafsson, som fick en smäll i samband med målet men kunde fortsätta lira. 

I paus var det alltså favör VIF. Ledningen höll däremot inte i sig länge i andra akten, för i 48:e minuten gjorde gästernas Albin Säf 2–2 när han kom fri och chippade över Gustaf Johansson i hemmalagets mål. 

Mindre än tio minuter senare, i 56:e matchminuten, kom sen segermålet. Oliver Härnman var sist på bollen och kan titulera sig som stor matchhjälte. 

undefined
Hjulsbro IK firar ett av sina mål.

– I andra ser det likadant ut som vi första. Men efter deras mål får vi en ganska bra period. Den stora grejen genom hela matchen är just det att vi är för passiva. När vi vinner bollen visar vi oss inte riktigt. Från att vi gör 1–0 tycker jag att Hjulsbro har matchen och vinner rättvist. Så illa är det. Vi glimrar till lite ibland, men det räcker inte. 

Det var stekhett denna september-lördag Arena Ceos, och med tanke på att VIF uttalat vill ha ett högt presspel kanske värmen var extra kämpig för just dem. Eller?

– Nja, det vet jag inte. De satte ju rejäl press på oss, så det borde inte påverkat. Det kanske är lättare att bli lite allmänt passiv. Men det är snarare att vi har ett problem mot bollskickliga lag. Vi går inte på tillslaget och blir istället lite bolltittande. Man måste gå direkt, annars hänger man inte med. 

undefined
Gustaf Johansson gjorde en stark insats mellan stolparna, trots tre insläppta mål.

I och med att Nässjö vann sin match har VIF fem poäng upp till kvalplatsen med fyra matcher kvar att spela. Tufft utgångsläge med andra ord. 

– Det är vad det är. Vi har inte kommit upp i rätt nivå efter sommaren. Det är mer efter första tre förlusterna, där vi kanske borde fått med oss några mer poäng, som tåget gick känns det som.

– Nu får vi försöka göra det bästa vi kan i avslutningen. Det skulle vara kul om vi kunde få ihop 40 poäng, att ha det som ett mål kanske. Det är bra för att vara i trean. Jag hoppas vi kan avsluta bland topplagen, så vi inte får en höst med bara två segrar. Det ska finnas lite stolthet i det med tycker jag. 

Falkevall väljer inte att lyfta någon i laget efter förlusten. 

– Det var inte skitdåligt av någon, men inte jättebra av någon heller.

Och det är en analys så gott som någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!