26-årige Rahman befann sig i Qatar i två och ett halvt år. Därefter lämnade han landet i april 2021.
Under tiden i Qatar bodde Rahman i arbetarlägret Sanya. Där delade han rum med åtta andra arbetstagare.
Uppgiften bekräftas av den norska nyhetsbyrån NTB som uppger att de har sett både Rahmans arbetsvisum samt dokumentation om hans bosättning och qatariska arbetsgivare.
"Riskfyllda arbeten"
Rahman åkte till Qatar för att tjäna pengar till sin familj – men enligt honom blev skulden i själva verket större på grund av låga utbetalningar. Därtill påtalar han också att det är otrygga förhållanden på de olika arbetsplatserna.
– Arbetet på byggena var mycket riskfyllt. Det var inte säkert alls. Arbetstagarna tvingades utföra riskfyllda arbeten. Vissa tvingades klättra upp för väggar för att bygga flera lager av betong, och det var riskabelt att fästa glas på väggar, säger Rahman.
Qatar har fått kritik från flera håll sedan landet tilldelades fotbolls-VM. År 2017 gick Gulfstaten med i Internationella arbetsorganisationen (ILO) för att säkerställa att landets lagar och praxis var i linje med internationella standarder.
"Kan inte dra nytta av reformerna"
Enligt Amnesty har Qatar, sedan 2018, infört en rad viktiga arbetsreformer som syftar till att förbättra arbetstagarnas rättigheter. Enligt människorättsorganisationen kvarstår dock allvarliga missförhållanden.
– Migrantarbetarna kunde inte dra nytta av reformerna. Åtminstone inte jag. Det var propaganda från Qatars regering. Jag har inte sett någon förbättring med reformerna, säger Rahman och fortsätter:
– Mitt pass beslagtogs av min arbetsgivare. Jag kunde inte ge mig av eller resa utan pass.
Rahman har återvänt till Bangladesh med sin familj, och trots de hårda åren i Qatar kommer han att titta på fotbolls-VM.
– Jag kommer att följa det via tv. Men jag vill säga att de migrantarbetare som har gett sina liv till Qatar är en enorm förlust. De här frågorna bör tas upp på riktigt.