Seriestarterna i de lokala serierna i Östergötland är just om hörnet. De sista träningsmatcherna spelas kommande helg och då utbildas också de sista nya distriktsdomarna.
Men antalet domare är långt ifrån tillräckligt.
– Vi skulle behöva ligga på ungefär 200 distriktsdomare men har idag ungefär 130. Nu kommer det ut ett 50-tal helt nya domare som går sin steg 1-utbildning till helgen, 20 i Linköping och 26 i Norrköping, men de kan vi inte kasta ut hur som helst på en gång. Det tar ett tag innan de blivit varma i kläderna och vi vill försöka matcha de nya försiktigt.
Adam Åström vittnar om en tuff försäsong där domarna fått jobba hårt.
– Det har varit oerhört många träningsmatcher den här säsongen, fler än någonsin tidigare. Det har varit tufft att få ihop det, men våra domare har kämpat stenhårt och ställt upp på ett fantastiskt sätt. I något enstaka fall har en domare tvingats ta mer än en match om dagen, men annars har vi lyckats få ihop det.
En tydlig trend under flertalet år är också att många av de nya distriktsdomarna väljer att sluta döma redan efter en säsong.
– Ett bra år, om jag får uttrycka mig så, fortsätter 20 procent att döma efter sin första säsong.
Bara två av tio?
– Ja, det har sett ut så och vissa år är siffrorna till och med ännu sämre.
Vad beror det på?
– Tyvärr måste jag erkänna att vi tyvärr varit dåliga på att följa upp varför så många slutat, men den tydliga känslan är att det är ett väldigt tufft klimat där ute för våra domare. Det är en väldigt utsatt position, många dömer också helt själva när de kommer ut till sina första matcher och det är tufft att hantera både spelare, ledare och i vissa fall även publiken. De kanske inte heller fått den stöttning de behövt för att bli trygga i sin roll som matchledare.
Vad ska ni göra åt det?
– Vi har fått mer resurser den här säsongen i form av återstartsstöd från Svenska Fotbollsförbundet och ska använda en del av pengarna för att tillsammans med de lokala domarklubbarna komma ut och stötta domarna och vara på plats med observationer, framförallt under deras första matcher.
– Vi har också diskuterat att införa tvådomarsystem för de som är nya. Det har prövats i andra distrikt med bra resultat och något vi skulle vilja testa även här. Men vi har inte riktigt nått ända fram där ännu.
Sporten har tidigare pratat med Mikael Fransson om domarsituationen i Småland och Vimmerby/Hultsfred. Han vittnar också om stora svårigheter. Läs artikeln HÄR!