All press på Spanien – det gillar Tarkovic

Hemma i Sevilla ligger pressen tung på Spanien inför ödesmatchen mot Slovakien. Det har Slovakiens förbundskapten Stefan Tarkovic inget emot. –De måste göra mål. Vi ska försöka ta minst en poäng, men vi kommer inte att spela för ett kryss, säger han.

Slovakiens förbundskapten Stefan Tarkovic.

Slovakiens förbundskapten Stefan Tarkovic.

Foto: Maxim Sjemetov/AP/TT

Fotboll2021-06-22 19:51

Trots idel hemmamatcher, visserligen inför en begränsad publikkapacitet, står Spanien vid randen av en flopp modell större och som – om den inträffar – lär få omedelbara konsekvenser.

Med andra ord:

Luis Enrique spelar för att få behålla jobbet, spelarna för att slippa hudflängas i medier och av supportrar.

0–0 mot Sverige och 1–1 mot Polen har satt Spanien i den prekära situationen att det inte finns utrymme för ytterligare en resultatmässigt svag insats. Ett kryss kan räcka – om Polen inte slår Sverige. I så fall måste Spanien vinna – annars är EM över.

Kryss räcker för Slovakien

För Slovakien är förutsättningarna gynnsammare. Ett kryss räcker för att gå vidare av egen kraft.

– Spanien visade sina toppkvalitéer mot Sverige och Polen. De är väldigt starka med bollen, de har sitt bollinnehav, kan dominera stora ytor, men de har inte varit kliniska i avsluten och det är därför de är i den situation de är. Vi måste göra en riktigt bra match och om vi gör som i de två första matcherna tror jag att vi kan lyckas med det vi vill uppnå, säger Tarkovic.

– Spanien är storfavorit, inte bara i gruppen utan i hela turneringen. Vi måste förbereda oss väl, men jag tror att vi kan bli framgångsrika. Det är inte så många matcher som den här i en spelares karriär. Jag är säker på att vi kommer ut motiverade och ger hundra procent, fortsätter Tarkovic.

Försvararen Tomás Hubocan:

– Det lär bli ett väldigt drama i vår grupp. Det finns många olika sätt som den kan sluta i. Det är verkligen intressant för alla supportrar och jag är säker på att de kommer att uppskatta en så jämn avslutning. Jag skulle verkligen bli glad om vi kan slå Spanien igen, som vi gjorde 2014 i Zilina – och att få uppleva den euforiska känslan igen.

Bröt Spaniens långa svit

Då, för snart sju år sedan, befann sig det spanska landslaget i slutet av sin absoluta storhetstid.

Inte sedan Sveriges 2–0-seger på Råsunda 2006 hade Spanien förlorat en kvalmatch till EM eller VM.

Slovakien bröt den 37 matcher långa sviten.

Nu när allt ska avgöras i Sevilla är det inte konstigt att slovakerna hittar hopp i och hämtar inspiration från den där höstkvällen i industristaden en bra bit ut på den slovakiska landsbygden.

I Spanien är förhoppningen att lagkaptenen Sergio Busquets återkomst från covid-19 ska höja den kollektiva prestationsförmågan.

Förbundskapten Luis Enrique är säker på matchbilden. Det kommer bli ett massivt spanskt bollinnehav.

Igen.

– De kommer att spela defensivt, utan tvekan. Ett kryss räcker för dem, så jag hoppas att vi kan bryta dödläget så tidigt som möjligt, för det kommer bli tufft, säger Luis Enrique till den spanska tv-kanalen Cuatro, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi vet att det finns en risk att det går åt skogen, men jag hoppas att så inte blir fallet.

Rutinerade César Azpilicueta tror också att den pressade situationen kan ta fram vad som krävs.

– Vi spelar hemma, det är som en cupmatch. Det finns delar i vårt spel som är bra, men vi vet att det också finns delar vi måste förbättra, säger Chelseaförsvararen på en presskonferens.

Slovakien–Spanien spelas samtidigt som Sverige–Polen, med avspark 18.00 i morgon, onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!