"Alla förväntar sig att vi ska vinna"

AIK-spelarna lägger över pressen på rika Malmö FF. Tabellen talar samma språk – vid förlust i toppmatchen hemma mot Solnaklubben är Malmö fem poäng efter i SM-guldstriden. –Alla förväntar sig att vi ska vinna, säger lagkaptenen Anders Christiansen.

Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen på en pressträff inför onsdagens stormatch hemma mot AIK i allsvenskan.

Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen på en pressträff inför onsdagens stormatch hemma mot AIK i allsvenskan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-10-26 15:30

Efter missräkningen i Varberg (1–1) i söndags är Malmö FF två poäng efter toppduon Djurgården och AIK med sex allsvenska omgångar kvar att spela.

På onsdagskvällen kommer just AIK till Malmö och vid en förlust för Skånelaget kan avståndet till toppkonkurrenten växa till fem poäng.

"Katastrof om Malmö inte vinner"

Då lägger AIK-profiler som Alexander Milosevic, Mikael Lustig (avstängd mot MFF) och Sebastian Larsson över pressen på Malmöspelarna på grund av alla Champions League-pengar.

"Det skulle väl vara katastrof om inte Malmö vinner allsvenskan", sade Milosevic till journalister efter helgens seger mot IFK Norrköping.

– Katastrof är ett stort ord, säger Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen och fortsätter:

– Med allt det som sker i världen kanske det är ett för stort ord att använda inom fotbollen. Men alla vet att vi själva tycker att vi ska vinna, vi tycker själva att vi är bäst och omgivningen tycker det också. Sedan jag kom hit 2016 förväntar sig alla att vi ska vinna, det gör jag också. Det är inget nytt under solen.

MFF-mittbacken Anel Ahmedhodzic har inga problem med varken ordvalet eller att AIK-spelarna lägger över pressen på skåningarna.

– Jag tycker att han har rätt. Vi ska vinna. Det är Malmö FF och Malmö FF ska vinna SM-guld. Man ska ha det som mål varje år. I år har vi inte haft så många bra resultat, men vi har haft turen att de andra inte har presterat så bra. Jag tycker fortfarande vi har det i våra egna händer, säger Ahmedhodzic.

Djurgården och AIK är favoriter

Båda får frågan vilket lag som nu är favorit till SM-guldet.

– Just nu måste det väl vara Djurgården och AIK som har mest poäng, men vi vill gärna byta position. Med sex matcher kvar är det väl naturligt att de är favoriter till SM-guldet, säger Anders Christiansen.

Ahmedhodzic:

– Jag ser oss själva som favoriter och det har jag alltid gjort. Som andrafavorit? Jag vet inte, säger 22-åringen.

AIK har ett dystert bortafacit mot MFF. Senaste allsvenska segern i Malmö kom 1996 och sedan 2014 har MFF ett övertag i statistiken både borta och hemma. Av de senaste 16 matcherna – i allsvenskan och svenska cupen – har MFF vunnit fem, tio möten har slutat oavgjort och Solnaklubben har vunnit en gång.

Anders Christiansen har nio raka matcher utan förlust mot AIK och har dessutom svarat för sex mål mot de gulsvarta.

– Det är klart att jag älskar de här matcherna. Det betyder mycket och det är mycket nerv, säger Christiansen.

"De firar ett kryss"

Oavsett guldstrid är det alltid en stor match när Malmö och AIK möts.

– Det är de två bästa lagen i allsvenskan som möts. Det kommer bli en spännande match och jag tror att det kommer bli mycket hets, säger Anel Ahmedhodzic.

För tre år sedan blev det upprörda känslor i Malmölägret på Friends. Hösten 2018 satte Sebastian Larsson ett frisparksmål hemma mot MFF på övertid till 1–1 och jublade framför bortabänken, vilket gjorde Malmöspelarna upprörda.

– De firar ett kryss, det gör vi aldrig, säger Anders Christiansen när han blir påmind om Larssons målfirande.

Fakta: Guldstriden i allsvenskan

Fyra lag går just nu en kamp om SM-guldet. Här är ställningen och lagens spelschema:

1) Djurgården, plus 17 i mål, 47 poäng.

28 oktober: IFK Göteborg (b). 31 oktober: Örebro (b). 6 november: Halmstad (h). 22 november: IFK Norrköping (b). 28 november: Varberg (h). 4 december: Häcken (b).

2) AIK, plus 14, 47.

27 oktober: Malmö FF (b). 1 november: Halmstad (b). 7 november: Östersund (h). 21 november: Varberg (b). 29 november: Elfsborg (b). 4 december: Sirius (h).

3) Malmö FF, plus 23, 45.

27 oktober: AIK (h). 30 oktober: Sirius (b). 7 november: IFK Göteborg (b). 20 november: Häcken (h). 28 november: Kalmar (b). 4 december: Halmstad (h).

4) Elfsborg, plus 16, 45.

28 oktober: Degerfors (b). 31 oktober: IFK Norrköping (b). 6 november: Varberg (h). 21 november: Halmstad (b). 29 november: AIK (h). 4 december: Örebro (b).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!