Allsvenske profilen skakad av explosionerna

Libanon har utlyst tre dagars landssorg efter explosionerna i Beiruts hamn, och bilderna från händelsen har skakat hela världen. Den svensk-libanesiske fotbollsmålvakten och SM-guldmedaljören Abbas Hassan har familj, vänner och bekanta i huvudstaden.

Abbas Hassan, till höger, i Elfsborgströja 2014. Arkivbild.

Abbas Hassan, till höger, i Elfsborgströja 2014. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse//TT

Fotboll2020-08-05 12:00

– Jag ringer runt till de jag känner. Jag har kusiner som jobbar i själva hamnen. Min morbror och min morbrors son jobbar där, men de slutade klockan tre (lokal tid på tisdagseftermiddagen) … Och smällen kom klockan sex, säger Abbas Hassan till TV4:s Fotbollskanalen.

– De var de första jag ringde. De sade att det var helt sjukt. De bor långt ifrån men de kände tryckvågen ändå.

Över 100 människor har hittills konstaterats döda och över 4 000 är skadade efter de två explosionerna som misstänks ha orsakats av 2 750 ton ammoniumnitrat, som hade förvarats i en lokal utan tillräckliga skyddsåtgärder.

Abbas Hassan som bland annat tog SM-guld med Elfsborg 2006, spelade fram till i september för Beirutklubben Al-Nejmeh, men befinner sig nu hemma i Falkenberg. 35-åringen känner många i Libanons huvudstad.

– Självklart, jättemånga. Just nu är det ingen jag känner som har gått bort, men det är fortfarande tragiskt. Det är många, många som är försvunna, av trycket. Man vet inte var de är, säger Hassan, och sätter händelsen i ett större perspektiv:

– Ja, det är tragiskt. Libanon har haft det lite svårt. Förra året började det med demonstrationer, sedan kom coronan. Ekonomin, landet … Jag tror inte att folket klarar av så mycket mer. Och hamnen, det är ju där all mat kommer in just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!