Allt du behöver veta inför premiären i Serie A

En gammal svensk superstjärna går sin kanske sista stora titelstrid. Den gamla damen laddar om efter en misslyckad säsong. Tre gamla mästartränare har återvänt. Här är fem punkter att hålla koll på inför helgens ligapremiär i den italienska Serie A-fotbollen.

Zlatan Ibrahimovic fyller 40 i oktober. Frågan är om han gör sin sista säsong med Milan – och om han får kröna den med en ligatitel. När Serie A inleds saknas dock den knäskadade svenske anfallsstjärnan. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic fyller 40 i oktober. Frågan är om han gör sin sista säsong med Milan – och om han får kröna den med en ligatitel. När Serie A inleds saknas dock den knäskadade svenske anfallsstjärnan. Arkivbild.

Foto: Spada AP/TT

Fotboll2021-08-20 12:04

+ Svenskarna

Zlatan Ibrahimovic må fylla 40 år den 3 oktober. Men att det svenska anfallsfenomenet trotsar naturlagarna visade han ännu en gång 2020–21, när han svarade för 15 mål på 19 ligamatcher och länge höll Milan kvar i titelstriden. Flera skador spolierade emellertid delar av säsongen och en knäskada medförde att den landslagscomebackande Ibrahimovic snuvades på sommarens EM. Nu missar han inledningen av hösten till följd av samma skada. Med tanke på att hans kontrakt går ut efter säsongen kan det vara det sista vi ser av honom på den här nivån.

Den givna arvtagaren i såväl Serie A som landslaget är Dejan Kulusevski, som i sin debutsäsong med Juventus svarade för fyra ligamål. "Juve" hade det dock tufft och slutade först på fjärde plats. Nu har Massimiliano Allegri återvänt och ersatt Andrea Pirlo på tränarbänken – mer om det längre ned – och det blir intressant att se vilken roll 21-årige Kulusevski får i Allegris lag.

Landslagsmittfältarna Albin Ekdal och Mattias Svanberg går in på sina fjärde säsonger med Sampdoria respektive Bologna. I Milan kan möjligen unge anfallaren Emil Roback få göra Serie A-debut under säsongen. Spezia har nyligen gjort klart med lovande mittfältaren Aimar Sher (Hammarby). I Roma är landslagsmålvakten Robin Olsen ute i kylan och väntas lämna.

+ Tränarkarusellen

Tränarbyten är förvisso inget som är ovanligt i Serie A. Men inför den stundande säsongen har ruljansen varit den rejälaste på tio år; inte mindre än tolv lag har nya tränare jämfört med förra säsongen. Värst har det snurrat i Fiorentina, där Giuseppe Iachini först ersattes med Gennaro Gattuso, som gjort sitt i Napoli. Sedan lämnade Gattuso efter bara 23 dagar, enligt rapporter på grund av oenigheter med Fiorentinas klubbledning. I stället ska Vincenzo Italiano – som tog Spezia till Serie A för första gången och höll klubben kvar – träna "La Viola". Gattusos ersättare i Napoli? Den gamle profilen Luciano Spalletti, som har haft ett tvåårigt uppehåll. Även i regerande mästaren Inter, Juventus, Roma och Lazio har det skett tränarförändringar.

+ De gamla mästarnas återkomst

Efter att Massimiliano Allegri lämnade Juventus våren 2019 testade "Juve" först Maurizio Sarri och sedan Andrea Pirlo på tränarbänken. Under Sarri blev det nionde raka ligatiteln, men ett tidigt uttåg ur Champions League. Under debuterande tränaren Pirlo blev det däremot både tidigt respass ur Champions League och en neslig fjärdeplats i Serie A – Juventus sämsta ligaplacering på tio år. Vad göra? Ta tillbaka Massimiliano Allegri, förstås. Pressen är dock stor på 54-åringen – som ledde klubben till fem raka ligatitlar och två Champions League-finaler – att åter ta "Den gamla damen" till "scudetton".

Allegri är emellertid inte den enda gamla mästartränaren som gör comeback i Serie A. I Rom är både José Mourinho (Roma) och Maurizio Sarri (Lazio) nya. José Mourinho ledde Inter till en historisk trippel för elva år sedan, men när 58-åringen återvänder till Italien är det som ifrågasatt, och enligt många ifrånsprungen, efter två mindre lyckade sejourer i Manchester United och Tottenham. Det har spenderats ganska rejält, men det återstår att se om Mourinho kan lyfta Roma, som tre raka säsonger har hamnat utanför topp fyra.

Den kedjerökande profilen Sarri gjorde stor succé med Napoli för några år sedan – och har därefter tränat Chelsea och Juventus. Nu ska 62-åringen ersätta den till Inter flyktade Simone Inzaghi.

Ni hör ju. Det är inte konstigt att den pensionerade tränarlegendaren Fabio Capello dubbade säsongens Serie A till "tränarnas mästerskap" nyligen.

+ Inters nedmontering

Förra säsongen bröts Juventus nioåriga titeldominans, när Inter tog hem "scudetton" för första gången sedan 2009–10. Under sommaren har det dock stått klart att klubbens kinesiska ägare har stora ekonomiska problem på grund av coronapandemin. Med en nedmontering i sikte valde mästartränaren Antonio Conte att lämna jobbet, och därefter har storstjärnorna Romelu Lukaku (Chelsea) och Achraf Hakimi (Paris SG) sålts. Nye tränaren Simone Inzaghi (Lazio) får ingen lätt uppgift.

+ Titelkandidaterna

Juventus är laget att slå efter förra säsongens debacle. Det har spekulerats i att storstjärnan Cristiano Ronaldo ska flytta, men 36-åringen avvisade det bestämt häromdagen. Och även i övrigt ser laget urstarkt ut, med färska EM-guldvinnaren Manuel Locatelli (Sassuolo) som ett bra nyförvärv. Där bakom, då? Regerande mästaren Inter spås få det tufft. Kanske kan Zlatan Ibrahimovic och hans Milan ge Juventus en match, även om Champions League-spelet kan stjäla fokus. Målvaktsstjärnan Gianluigi Donnarumma (Paris SG) har förvisso försvunnit, men Mike Maignan (Lille) är en bra ersättare. Framåt kan Olivier Giroud (Chelsea) ge Ibrahimovic lite välkommen avlastning.

Sedan går det inte att undgå Atalanta. De senaste säsongernas poplag – tre raka tredjeplatser – leds alltjämt av omåttligt populära Gian Piero Gasperini, och kommer fortsätta med sin intensiva anfallsfotboll. Därutöver blir det spännande att se vad Mourinho i Roma, Sarri i Lazio och Spalletti i Napoli kan uträtta på sina respektive nya jobb.

Dejan Kulusevski gjorde fyra mål för Juventus under debutsäsongen. Hur många blir det den här säsongen för den unga svenska superstjärnan?
Dejan Kulusevski gjorde fyra mål för Juventus under debutsäsongen. Hur många blir det den här säsongen för den unga svenska superstjärnan?
Fakta: Premiäromgången i Serie A

Lördag 21 augusti: Hellas Verona–Sassuolo, Inter–Genoa (båda 18.30), Empoli–Lazio, Torino–Atalanta (båda 20.45).

Söndag 22 augusti: Bologna–Salernitana, Udinese–Juventus (båda 18.30), Napoli–Venezia, Roma–Fiorentina (båda 20.45).

Måndag 23 augusti: Cagliari–Spezia (18.30), Sampdoria–Milan (20.45).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!