"Älskar att spela inför fulla läktare"

Hela Australien drömmer om VM-guld – och i premiären mot Irland ska 80 000 åskådare lyfta hemmafavoriterna till seger. Men storstjärnan Sam Kerr känner ingen press. –Jag älskar att spela inför fulla läktare, säger hon.

Sam Kerr är Australiens lagkapten och storstjärna. Arkivbild.

Sam Kerr är Australiens lagkapten och storstjärna. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Fotboll2023-07-19 13:15

Australien möter VM-debutanten Irland på den tidigare Olympiastadion i Sydney klockan 12 svensk tid.

Förväntningarna på att värdnationen ska ta sig långt i turneringen och kanske till och med vinna har byggts på under de senaste veckorna.

Och med bara drygt ett dygn kvar innan det är dags för “Matildas”, som landslaget kallas, att kliva ut på planen inför 80 000 åskådare verkar både stjärnan Kerr och svenske förbundskapten Tony Gustavsson vara mer glatt förväntansfulla än nervösa.

Gustavsson avslappnad

– Sam och jag pratade på vägen upp hit att det känns nästa overkligt att det verkligen händer i morgon, säger Tony Gustavsson som ser glad och avslappnad ut med en keps på huvudet.

Han säger att flera år av förberedelser och hårt arbete nu är över.

– En god natts sömn nu och så kör vi i morgon. Jag kan inte vänta!

Tony Gustavsson säger att han vet vilka elva spelare han ska starta i VM-premiären, men vilka de är vill han inte avslöja.

– Vi har inte bara en startelva utan också vår spelplan klar.

Press med storpublik?

Matchen mot Irland kommer att spelas inför storpublik och det fanns förstås en del frågor under presskonferensen om hur spelarna och ledarna kan hantera trycket på planen utan att bli överväldigade.

– En del av spelarna behöver jag inte prata om det här med. De har varit med om liknande situationer förut, även om det är annorlunda nu när det är på hemmaplan, säger förbundskaptenen.

Gustavsson tror också att vänskapsmatchen som Australien spelade den 14 juli mot Frankrike (1–0-seger) inför närmare 50 000 åskådare var en bra förberedelse.

– Men några spelare kan ändå behöva prata om det.

Kerr inte skakis

Sam Kerr är dock inte en av dem som låter sig påverkas av en jättepublik.

– Jag älskar att spela för inför fulla läktare.

Chelseas anfallsstjärna säger också att laget har pratat om just det med den stora publiken och att försöka njuta och vara i stunden.

– Jag tror att alla mer ser fram emot den stora publiken i stället för att vara nervös för den. De är ju på vår sida, säger Kerr.

Förbundskapten Tony Gustavsson och lagkapten Sam Kerr på presskonferensen inför VM-premiären.
Förbundskapten Tony Gustavsson och lagkapten Sam Kerr på presskonferensen inför VM-premiären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!