Amoo hjälte i derbyt: "Väldigt glad"

Akinkunmi Amoo är kung på Södermalm i kväll. Han gjorde matchens enda mål när Hammarby derbyvann över AIK med 1–0. –Jag är väldigt glad i dag, säger Amoo.

Hammarbys Akinkunmi Ayobami Amoo klappas om efter segermålet.

Fotboll2021-10-17 16:58

För första gången sedan restriktionerna släppts var publiken tillbaka på Tele2 arena i herrallsvenskan i full kapacitet.

Det var nog många som längtat länge efter just denna dag. Och alla var säkerligen glada att den äntligen kom – än gladare skulle hemmasupportrarna vara när slutsignalen ljöd.

För i en tät och lagom derbygrinig historia blev Amoos mål avgörande för Hammarby. Den 19-årige nigerianen höll sig framme och stötte in matchens enda mål på Gustav Ludwigson låga inspel från vänster en knapp kvart in i andra halvlek.

– Det är fantastisk att se lagkamraterna som jobbar hårt. Jag är väldigt glad i dag, säger Amoo.

Hammarbys tränare Milos Milojevic instämmer.

– Det som imponerade i dag är det defensiva jobbet från hela laget. Jag tycker att vi gjorde lite mer än AIK och förtjänade den här segern, säger han på en presskonferens.

Sömnig start

Inramningen var annars en av få behållningar i en sömnig första halvlek som bjöd på få riktiga chanser.

Först i den 33:e minuten tände det till lite. Amoo dribblade sig till en fint läge från nära håll, men hans avslut blockerades i sista stund. Nabil Bahoui fick en chans att ge AIK ledningen några minuter senare. Den gången stod Hammarbymålvakten David Ousted i vägen.

I stället bröts dödläget i andra halvlek av den ständigt farlige Amoo. En viktig del i att Hammarby tog tag i taktpinnen i andra halvlek stavas Astrit Selmani. Anfallen startade överraskande på bänken, men blev inbytt några minuter innan ledningsmålet.

– Det blir ett helt annat tryck mot deras backlinje. Det var ett bra byte. Alla byten har sina effekter och min effekt var att jag kom in och började skapa lägen, säger Selmani.

Tappade i guldstriden

AIK lyckades inte resa sig efter att ha hamnat i underläge – det var snarare Hammarby som hade bud på fler mål. Ludwigson, Amoo och Selmani fortsatte hota i offensiv riktning men avsluten ville inte in.

Med facit i hand spelade det mindre roll – för kvitteringen uteblev och därmed satte Hammarby käppar i hjulet för rivalen AIK i titelstriden.

– Vi gör en bra laginsats hela laget, från första minut till sista minut. Jag tycker att alla som spelade gjorde en bra match. Så vinner vi med 1–0, stabilt, säger Selmani.

Resultatet innebär att AIK förblir bakom Malmö FF i tätstriden, samtidigt som Djurgården får möjlighet att skaffa sig ett trepoängsförsprång vid seger mot Elfsborg i morgon, måndag.

– Det hade kunnat sluta hur som helst. Vi kommer inte upp in den nivån man behöver komma upp i för att vinna ett derby, säger AIK:s tränare Bartosz Grzelak.