Andersson hintar om Elanga i playofftruppen

Anthony Elanga har fått ett stort genombrott i Manchester United. Nu hintar Sveriges förbundskapten Janne Andersson att både Elanga och Zlatan Ibrahimovic finns med i den trupp som ska möta Tjeckien i VM-playoffspelet den 24 mars. –Det kan finnas både Anthony Elanga och 40-åringar med, säger Andersson.

Anthony Elanga – snart i det svenska A-landslaget? Arkivbild.

Anthony Elanga – snart i det svenska A-landslaget? Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2022-03-03 17:19

Det är i SVT:s pratshow Carina Bergfeldt, som sänds på fredag, som den svenske förbundskaptenen får frågor om Anthony Elanga. 19-åringen har under vintern slagit sig in i storklubben Manchester United, och bland annat svarat för två mål i Premier League och ett i Champions League.

Elanga har gjort sju mål på åtta U21-landskamper, men ännu inte gjort någon A-landskamp. Han är född i Malmöstadsdelen Hyllie, men är förutom Sverige även potentiellt aktuell för spel i Kamerun (pappan är den tidigare Malmö FF-spelaren Joseph Elanga, som representerade Kameruns landslag) och England (eftersom han har bott där i många år). Det har bland annat rapporterats att Kameruns fotbollsförbund har undersökt möjligheterna att få Elanga att spela för landslaget.

Väljer Sverige?

Men om man ska tro Janne Andersson, eller åtminstone läsa mellan raderna, kommer supertalangen att välja bort andra alternativ och spela för Sverige. Och kanske redan i VM-playoffmötet med Tjeckien den 24 mars.

– Jag behöver inte avslöja det för någon, men den matchen kommer förmodligen Sverige vinna, säger Janne Andersson angående "matchen" mellan de aktuella landslagen, i ett klipp från Carina Bergfeldt som SVT har publicerat.

Även den mer än dubbelt så gamla Zlatan Ibrahimovic kan finnas med i den trupp som Janne Andersson presenterar den 16 mars.

– Det kan finnas både Anthony Elanga och 40-åringar med, säger Andersson.

Zlatan tillbaka i helgen?

Milans 40-årige veteranstjärna gjorde ju i fjol comeback i landslaget efter fem års frånvaro. En knäskada gjorde att Ibrahimovic missade EM-slutspelet, men i de avslutande VM-kvalmatcherna var han tillbaka i den svenska truppen. För tillfället dras han med en hälskada, och har inte spelat sedan den 23 januari. Men enligt Corriere della Sera hoppas Milan att Ibrahimovic ska vara tillbaka till toppmötet med Napoli på söndag.

Andersson hoppas på ersättare

Sverige möter Tjeckien på Friends Arena den 24 mars i semifinalen av playoffspelet till VM i Qatar, som avgörs i slutet av året.

Vinnaren där skulle ha ställts mot vinnaren mellan Polen och Ryssland. När Ryssland invaderade Ukraina gick Sverige, Tjeckien och Polen gemensamt ut och meddelade att man vägrade spela mot Ryssland. Sedermera blev också alla ryska klubb- och landslag stoppade av Internationella fotbollsförbundet (Fifa), vilket innebär att Ryssland kastats ut ur playoffspelet.

Hur det nu ska avgöras är emellertid oklart.

Ett alternativ är att Polen blir direktkvalificerat till finalen, och där ställs mot vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien. Ett annat är att de tre lagen gör upp i ett gruppspel. Ytterligare ett alternativ är att ett tidigare utslaget lag från kvalspelet tar Rysslands plats.

Det sistnämnda hoppas Janne Andersson på.

– I min värld är det en självklar lösning att ta in ett annat lag, sedan får vi se om Fifa tycker så. Det är fortfarande samma tävling som kvalet inför VM, logiskt är att i den gruppen som Ryssland var tar man bort deras resultat och ger platsen till de som blev tvåa då. Så borde man lösa det, säger han till Norrköpings Tidningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!