Andersson: Kommer det folk till Baku är de hjältar

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllar de svenska supportrar som stöttar landslaget på plats i Baku. –För mig är de hjältar, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson.

Förbundskapten Janne Andersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-13 20:55

EM-kvalets, årets och Anderssons sista landskamp på bortaplan på torsdag kväll betyder inget sportsligt.

Landslaget kan inte nå slutspelet i Tyskland till sommaren.

Trots det och trots tragedin i Bryssel, där två svenska supportrar mördades och en skadades, sluter blågula fans upp på läktarna i Azerbajdzjans huvudstad.

– Kommer det folk till Baku är de hjältar. Det kan jag säga utifrån att vi inte har något att spela för.

Bedrövelsen efter terrordådet i Bryssel sitter kvar i Andersson.

– Människor som älskar fotboll, som tar semester, lägger en massa pengar, reser för att titta på och stötta oss och så ska det bli som det blev i Bryssel, säger han och riktar en hälsning till landslagets supportar.

"Väldigt stora hjärtan"

– Det är så många jag skulle vilja tacka mycket. Det är människor med väldigt stora hjärtan som på ett eller annat sätt har stöttat oss och det har betytt jättemycket de här åren.

Förbundskaptenen har inte personligen haft kontakt med blågula supportrar sedan han kom hem från den avbrutna EM-kvalmatchen mot Belgien. Däremot tog han tillfälligt i akt att prata med en stor grupp medan laget väntade på att evakueras från Kung Baudouin-stadion den hemska natten mellan den 16 och 17 oktober.

– Jag fick möjligheten när jag visste att de var inne i arenan. Jag ville tacka dem och peppa dem, men mer än det har jag inte haft kontakt.

Känner avsky

Han har inte pratat med den svensk som fick se två kamrater mördade och själv skadades.

– Vad ska man säga? Det är avskyvärd att det kan hända. Det han har genomgått på olika sätt är fullständigt vidrigt. Jag tackar för att han finns som supporter till oss och hoppas att han kan gå vidare efter den här hemska upplevelsen, säger förbundskaptenen.

På måndagens presskonferens upprepade Andersson den avsky han känner för att svenska fotbollssupportrar blev villebråd i Bryssel.

– Uppenbarligen var han (terroristen) helt ute efter att ge sig på svenskar och det är klart att bland det svenskaste som finns är svenska fotbollslandslaget. Lever man i den jävla värld vi lever i är det fullständigt vidrigt att man ska bli jagad för att man är svensk fotbollssupporter.

"Brott mot Sverige"

På måndagskvällen inledde Andersson sin sista landslagssamling med att tillsammans med spelargruppen prata om det som hände i Bryssel.

Inför mötet sade spelaren Viktor Claesson:

– Det (Bryssel) var jätteotäckt. Speciellt när det var två svenska supportrar som dödades för att de hade svenska landslagströjor på sig. Det var ett brott mot Sverige, eller mot svenskar.

– Det var tufft. Vi var där och representerade Sverige och då slår det extra hårt. Nu när man kommer tillbaka till landslaget får man tillbaka lite samma känsla och man blir påmind av det.

Publik kvar på läktaren efter den avbrutna EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige på Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Arkivbild.
Publik kvar på läktaren efter den avbrutna EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige på Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om