Andersson om fiaskot: "Jag är enormt besviken"

Ett haveri, ingenting annat än ett haveri. Fotbollslandslaget lämnar ännu ett svart år bakom sig med ett av tidernas bottennapp. Azerbajdzjans 3–0 väcker åtskilliga frågor. –Jag är enormt besviken, säger förbundskaptenen Janne Andersson till Viaplay.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-16 20:36

EM-kvalet var redan dött, men det finns knappast någon ursäkt för genomklappningen i Baku.

Azerbajdzjan hade på tre tidigare möten inte tagit en poäng mot ett svenskt landslag, än mindre lyckats göra ett mål. Nationen vid Kaspiska havet är hundratalet placeringar bakom Sverige på världsrankningen.

Efter sex minuter hade Emin Mahmudov och Renat Dadasov utnyttjat Victor Nilsson Lindelöfs och Filip Helanders slappa och yrvakna mittbacksagerande.

Satte tonen

Det satte tonen. Redan där var det kört. Ett tafatt, osynkroniserat svenskt lag hade inget i verktygslådan för att laga skadorna.

– Vi gör två dåliga ingripanden så att de tar ledningen med 2–0 och efter det blir det en uppförsbacke. Vi får inte till det, i dag är vi inte tillräckligt bra och vi följer inte spelplanen.

– Jag är jättebesviken över helheten, på hela laget. Vi gör det inte tillräckligt bra för att såra dem, säger förbundskaptenen till Viaplay.

Andersson, rödögd och lätt förkyld, ville inte ge någon ens godkänt – och där inkluderade han sig själv.

– Genomför vi matchen på det sätt vi kan, ska och vill ska ska vi inte förlora. Sedan är fotbollen som den är, när de får två enkla mål blir det så här, säger den avgående förbundskaptenen.

"Såg det inte komma"

Nu återstår 90 minuter landslagsfotboll på söndag för hans del innan han tömmer sin plats på förbundskansliet i Solna.

Vilka konsekvenser 0–3-fiaskot i Baku får för hans sista laguttagning mot Estland på Friends arena avvaktar han med att tänka på.

– Vi får analysera, sätta oss ned och titta på matchen. Jag såg inte det här komma. Vi har tränat bra, jag såg inte det här komma, säger Janne Andersson till Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!