Andersson om upplägget: "Återhämtade och pigga"

Lyssna på spelarna och låt dem påverka hur träningen ska se ut. Upplägget är centralt för Sveriges EM-lag. –Alla har fått chansen att vara rejält återhämtade och pigga, säger förbundskapten Janne Andersson inför åttondelsfinalen mot Ukraina.

Janne Andersson. Foto: Arkivbild.

Janne Andersson. Foto: Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-06-28 17:10

Ett sent mål av Viktor Claesson mot Polen säkrade gruppsegern och att EM-äventyret fortsätter mot Ukraina i Glasgow.

Men det var också en 3–2-triumf som gav Sverige sex dagar fram till åttondelsfinalen.

En ledighet som landslaget har försökt att förvalta på bästa sätt, och enligt förbundskapten Janne Andersson har det till stor del handlat om att spelarna har fått säga vad de behöver för att vara återhämtade, hela och pigga till tisdagskvällens match.

Spelarna har påverkat

– Vi har balanserat träningen och jag känner att alla ska vara friska och hela, säger han.

– Det upplägget vi har haft nu är att spelarna själva kunnat påverka vad de ska göra.

– De här killarna känner sina kroppar väl, är vana att träna och spela tätt med matcher. Alla har fått chansen att vara rejält återhämtade och pigga. Sedan vet man inte, det kan vara dagsform och individuellt.

Lagkapten Sebastian Larsson:

– Jag måste säga att kroppen kändes väl återhämtad till Polen-matchen också men nu är det ytterligare en match i bagaget som man har med sig under de här veckorna som EM har pågått, säger han.

– Av den anledningen skadade det inte att ge oss spelare och alla lite extra tid att få bort eventuella småskavanker och träna upp kroppen igen, så att man är hundraprocentig in i matchen.

Är i nuet

Sveriges första hinder i jakten efter en EM-succé är Ukraina, sedan väntar vinnaren från mötet mellan England och Tyskland.

Efter det blir det antingen Tjeckien eller Danmark.

Kort sagt: Sveriges halva av slutspelsträdet ser ut att vara lättare än den andra, i alla fall på pappret.

Men riktigt så långt fram har Andersson inte tittat.

– Vi är väldigt mycket i nuet, säger han.

– Det finns inga vinstlotter. Alla lag som är vidare är bra fotbollslag och det gäller att få ut det bästa man har för att kunna ta sig vidare.

Larsson:

– Som Janne säger så finns det inga lätta matcher. Vi har all respekt för Ukraina och vi vet att vi måste komma upp i en hög nivå, och då har vi möjlighet att ta oss vidare. Men det finna inga garantier.

Sverige ställs mot Ukraina på Hampden Park, avspark klockan 21.00, och vid seger i Glasgow blir nästa EM-destination Olympiastadion i Rom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!