Andersson: "Skäms inte över resultatet"

Få lag har haft bollen mindre och slagit färre passningar än landslaget mot Spanien i Sevilla. Men ändamålen helgar medlen. 0–0 och en poäng är en svensk smakstart i EM. –Jag skäms inte över resultatet. Jag tycker vi är förtjänta av ett kryss. Jag ber inte om ursäkt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllar spelarna efter 0–0 i EM-premiären mot Spanien.

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllar spelarna efter 0–0 i EM-premiären mot Spanien.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2021-06-15 00:27

Fotboll är en fråga om åsikter. Spelade Sverige alldeles för defensivt för att klara en poäng?

Eller gjorde man vad man kunde, rättade sig efter motståndet och förutsättningarna, som bortaplan och 30-gradig värme?

"Finns inget annat sätt"

Andersson anser det senare.

– Spanien borta är en av de tuffaste utmaningarna man kan ställas inför. Ska vi rå på den här typen av motstånd finns det inget annat sätt att göra det på. Totalt sett är det en väl genomförd match. Vi kan förlora matchen, men vi kan också vinna den.

De tunga förlusterna mot Portugal, Frankrike och Kroatien borta i Nations League i höstas visade sig vara nyttiga den här heta och fuktiga kvällen i Sevilla.

– Vi mötte den här typen av motståndare i höstas och var naiva, vi tappade bollar och blev sårade. Det har vi tvättat bort. Vi var för låga i första halvlek och det kändes inte riktigt bra. I andra halvlek är vi lite mer aggressiva och att det gör att vi skapar chanser.

En jätteinsats

– Med värmen, bortaplan, motstånd... killarna gör en jätteinsats som jag är extremt nöjd med.

– Som helhet kan jag inte vara annat än nöjd. Det är en taktisk flexibilitet vi utvecklar. Slovakien spelar på ett annat sätt och då ska vi spela på ett annat sätt, säger Janne Andersson.

Slovakien slog Polen med 2–1 tidigare under kvällen, ett resultat som något förvånade Andersson.

Och han vill vänta med att dra växlar över hur viktig poängen mot Spanien är.

– Vi får se vad det betyder. På förhand höll man Polen lite före Slovakien. Det är viktigt vad vi gör, det är det som kommer att avgöra vilken placering vi får i gruppen.

Kulusevski aktuell

Mot Slovakien kan Dejan Kulusevski, som suttit i karantän sedan han konstaterades vara virussmittad i tisdags i förra veckan, vara aktuell för spel.

– Dejan har varit frisk i flera dagar. Vi ska göra ett sista test så att det är 100 procent klart. Vi räknar med att Dejan ansluter på onsdag.

– Han kan spela men om han ska spela efter en veckas frånvaro? Man ska stegra det fysiskt, men han kan vara aktuell för ett inhopp på fredag, säger Andersson.

Däremot får även smittade Mattias Svanberg vänta till den sista gruppspelsmatchen mot Polen, också den i S:t Petersburg.

– Mattias är inte aktuell mot Slovakien.

Viktig återhämtning

Nu väntar viktig återhämtning.

– Den här matchen tog på krafterna. Det vi pratade om i omklädningsrummet efter matchen var att jag berömde spelarna för insatsen men att vi ska vara väldigt bra även på återhämtning.

– Det kostar i form av kraft och energi att möta ett av världens bästa lag. Jag hoppas att vi hämtar ny kraft, för det blir en ny tuff match på fredag.

Enligt Andersson är det troligen ingen större fara med högerbacken Mikael Lustig, som haltande klev av i andra halvlek.

– Vad jag förstår var det kramp och förhoppningsvis är det bara kramp. Min förhoppning är att alla ska vara hela och friska men det får vi ta i morgon i detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!