Andersson: "Vi vill vinna alla matcher vi spelar"

Sportsligt kan en gruppseger ge ett mindre svårt motstånd i åttondelsfinalen. Ännu en viktig faktor vid seger mot Polen i S:t Petersburg: Landslaget får mer vila. –Blir vi etta i gruppen spelar vi på tisdag. Kan vi få längre återhämtning in i nästa match är det bra, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Janne Andersson, mitten, under tisdagens träning i Göteborg.

Janne Andersson, mitten, under tisdagens träning i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-06-22 20:56

Det var ett jädra gnällande efter 0–0 mot Spanien och det krävdes ett straffmål av Emil Forsberg för att slå Slovakien med 1–0. Efter 180 minuter väntar landslaget på sitt första spelmål i EM.

Trots det:

Landslaget toppar grupp E – och hyllas av Polens portugisiske förbundskapten Paulo Sousa.

– De vet vad de gör och har ett mycket erfaret lag, säger Sousa vid en digital presskonferens.

Portugisen strör lovord över Janne Andersson, över Alexander Isak och Emil Forsberg och det låter emellanåt som om han ville byta plats med hallänningen inför onsdagskvällens gruppavslutning.

Polen är piskat att vinna i S:t Petersburg för att nå upp i de fyra poäng som krävs för att få spela åttondelsfinal.

Vill till Glasgow

Ska man tro Janne Andersson ska Sousa inte hoppas på för mycket. Sverige går för gruppsegern och en resa – via basen i Göteborg – till Glasgow där ännu oklart motstånd väntar den 29 juni.

– Vi vill vinna de matcher vi spelar. Krysset mot Spanien är tungt att ta med sig in i en sån här match och något som gör att vi är klara för vidare spel, för första gången sedan 2004.

– Blir vi etta i gruppen spelar vi på tisdag. Kan vi få längre återhämtning in i nästa match är det bra. Vi är klara för åttondelsfinal efter två matcher och det tycker jag är bra gjort, men det kommer att krävas att vi klarar att göra vårt allra bästa mot Polen, säger Janne Andersson.

Han kan välja en startelva ur en skadefri trupp.

– Alla spelare är uttagningsbara. Den jag inte kan ta ut är Mattias Svanberg. Han är i den här covidtrappan vi pratar om, men är snart 100-procentigt återställd, säger Andersson.

Isak given från start

Dejan Kulusevski är ett alternativ från start men om han – efter sitt långa uppehåll i coronakarantän – klarar en hel match är något Andersson inte vågar sia om.

– Jag vet inte om han pallar för 90 minuter. Det är svårt att säga, men det finns, så att säga, inga restriktioner.

Däremot är det klart att Alexander Isak spelar från start. Robin Quaison i stället för Marcus Berg på topp pekas ut som det enda troliga bytet i den startelva som inledde mot både Spanien och Slovakien.

– Jag är helt övertygad om att de som kommer in på planen är fullt återhämtade efter den förra matchen, säger Andersson

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Jag brukar säga att man aldrig vet. Men man kan konstatera att vi i andra halvlek mot Slovakien kom i gång och fick en bra rörelse och skapade ett antal målchanser. Polen är också markeringsinriktade. Vi måste lösa deras förstapress. Polen är skickligt på att vinna tillbaka bollen. Löser vi den pressen tror jag att vi har goda möjligheter att komma till anfall.

Inga handskakningar

Spelarna har fått klara förhållningsorder om att inte ta motståndarspelare i hand efter matchen. Det efter att covid-19-positiva skotten Billy Gilmour kan ha smittat engelsmännen Mason Mount och Ben Chilwell, som isolerats och missar gruppavslutningen mot Tjeckien under tisdagskvällen.

– Vi får vara vaksamma på såna saker. Vi har haft det uppe med spelarna och därmed hoppas jag att vi inte drabbas av något liknande, säger Janne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!