Andersson: "Zlatan vill vara med"

Skadade Zlatan Ibrahimovic saknas i truppen till VM-kvalmatcherna mot Spanien och Grekland samt landskampen mot Uzbekistan i september. Men MilanstjĂ€rnan kan snart vara tillbaka i landslaget. –Vi hade kontakt senast i gĂ„r kvĂ€ll. Han vill vara med och jag vill ha med honom, sĂ€ger förbundskapten Janne Andersson.

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagscomeback i vÄras. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagscomeback i vÄras. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-08-25 12:13

Janne Andersson hoppas att Ibrahimovic Àr tillgÀnglig i nÀsta landslagssamling i oktober.

– Vi har haft jĂ€ttebra snack och han tycker det Ă€r trĂ„kigt. Rehabiliteringen har inte gĂ„tt sĂ„ snabbt att han var klar för den hĂ€r samlingen. BĂ„de han och jag hoppas att han Ă€r med pĂ„ nĂ€sta samling, att han Ă€r redo och frisk dĂ„, sĂ€ger Andersson pĂ„ en presskonferens.

Zlatan Ibrahimovic gjorde comeback i landslaget i mars – efter fyra Ă„rs frĂ„nvaro – och var med i VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Georgien. Ibrahimovic ville spela sommarens fotbolls-EM, men knĂ€skadan i ligans slutskede i maj satte stopp för herrlandslagets bĂ€sta mĂ„lskytt genom tiderna.

Milan hoppas att den 39-Ärige veteranen kan göra comeback i mitten av september.

Fotbolls-VM i Qatar avgörs november och december nÀsta Är men det Àr inte sÀkert att Ibrahimovic finns med dÄ, om Sverige kvalar in.

– Han vill vara med i landslaget och jag vill ha med honom. Vi har bara sagt att nu kör vi sĂ„ fĂ„r vi se var vi landar. Vi fĂ„r se hur han kĂ€nner om han platsar, vi har inte sagt att nu Ă€r det till dess. Vi hade kontakt senast i gĂ„r kvĂ€ll och hoppas verkligen att han Ă€r med nĂ€sta samling, sĂ€ger Andersson.

"Stor respekt"

Det Àr Sveriges första samling efter EM dÀr Sverige Äkte ut i Ättondelsfinalen mot Ukraina. Sedan dess har sex veteraner slutat i landslaget, bland andra Marcus Berg, Andreas Granqvist och Sebastian Larsson.

– Det gĂ€ller att andra spelare kliver fram och tar för sig pĂ„ olika sĂ€tt. Vi har ett antal spelare som har varit med ganska lĂ€nge redan nu som kan kliva fram och ta ett större ansvar. Mitt ansvar Ă€r att se till att gruppdynamiken fungerar pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Jag har stor respekt för de killarna (som har slutat) och det de har gjort för svensk fotboll, sĂ€ger Andersson.

Danielson avstÀngd

Noterbart Àr bland annat att Jesper Karlsson Àr tillbaka i truppen. MÄlvakten Karl-Johan Johnsson, som var med pÄ EM, Àr petad. I stÀllet fÄr Pontus Dahlberg, Doncaster, chansen.

– Det kĂ€nns som ett lĂ€ge att fĂ„ in en ny ung tredjemĂ„lvakt till den hĂ€r samlingen för att fĂ„ titta pĂ„ Pontus hos oss igen.

Även Pierre Bengtsson som var med pĂ„ EM har petats frĂ„n truppen. I stĂ€llet tar Martin Olsson klivet in.

En som skulle ha varit med Àr Malmö FF:s Oscar Lewicki. Men mittfÀltaren tvingades lÀmna Äterbud pÄ grund av en skada han Ädrog sig under tisdagskvÀllens playoff-match mot Ludogorets i Champions League.

– Oscar skadade sig tyvĂ€rr igĂ„r, vred till knĂ€et, vilket gör att han inte Ă€r disponibel. Jag har pratat med honom hĂ€r pĂ„ förmiddagen. Oscar hade varit med om han varit frisk, sĂ€ger Janne Andersson till Fotbollskanalen.

Sverige möter Spanien hemma pÄ Friends arena i VM-kvalet 2 september. DÀr Àr mittbacken Marcus Danielson avstÀngd efter sitt röda kort mot Ukraina i EM-Ättondelsfinalen. Man möter Àven Uzbekistan i en trÀningsmatch 5 september och kvalspelar borta mot Grekland tre dagar senare.

Janne Andersson pÄ onsdagens presskonferens.
Janne Andersson pÄ onsdagens presskonferens.
Fakta: Sveriges trupp

MĂ„lvakter:

Robin Olsen (Roma), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Pontus Dahlberg (Doncaster)

Backar:

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Marcus Danielson (Dalian Pro), Mattias Johansson (Legia Warszawa), Filip Helander (Rangers FC), Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld), Emil Krafth (Newcastle United), Carl Starfelt (Celtic), Ludwig Augustinsson (Sevilla), Martin Olsson (Malmö FF)

MittfÀltare/forwards:

Viktor Claesson (Krasnodar), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Kristoffer Olsson (Anderlecht), Albin Ekdal (Sampdoria), Jesper Karlsson (AZ Alkmaar), Mattias Svanberg (Bologna), Jens Cajuste (Midtjylland), Ken Sema (Watford), Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Al-Ettifaq), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)


Fakta: Kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022

Sverige inledde VM-kvalet med att besegra Georgien (1–0) och Kosovo (3–0) i vĂ„ras och ligger tvĂ„a i gruppen, en poĂ€ng bakom Spanien som har en match mer spelad. Gruppsegraren gĂ„r direkt till VM tillsammans med de nio andra europeiska gruppettorna. TvĂ„an gĂ„r till playoff som spelas i mars 2022 dĂ€r det ska avgöras om ytterligare tre VM-platser.

VM spelas i Qatar och inleds den 21 november 2022. Finalen spelas den 18 december.

Sveriges VM-kvalschema:

2 september: Sverige–Spanien, 20.45.

8 september: Grekland–Sverige, 20.45.

9 oktober: Sverige–Kosovo, 18.00.

12 oktober: Sverige–Grekland, 20.45.

11 november: Georgien–Sverige, 18.00.

14 november: Spanien–Sverige, 20.45.


Fakta: De har slutat i landslaget efter EM

Sebastian Larsson, 36 Ă„r, 133 landskamper.

Mikael Lustig, 34 Ă„r, 94 landskamper.

Marcus Berg, 35 Ă„r, 90 landskamper.

Andreas Granqvist, 36 Ă„r, 88 landskamper.

Gustav Svensson, 34 Ă„r, 32 landskamper.

Pontus Jansson, 30 Ă„r, 27 landskamper.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!