Anderssons spion tar farväl av blågult

Sista teorigenomgången, sista träningen, snart också den sista landskampen. Slutet närmar sig och en tid för avsked. Det är fler än förbundskaptenen Janne Andersson som tackar för sig i och med söndagens EM-kval mot Estland.

Lasse Jacobsson, mångårig vän till Janne Andersson och länge hans ögon på motståndarna.

Lasse Jacobsson, mångårig vän till Janne Andersson och länge hans ögon på motståndarna.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-11-19 06:45

Klart är att assisterande förbundskaptenen Petter Wettergren lämnar sitt uppdrag samtidigt som Andersson. En hoper nära medarbetare står högst troligt även de snart till fotbollsmarknadens förfogande.

Matchbevakaren – eller spion som han också benämns – Lasse Jacobsson är en. Som mångårig vän och tränarkollega känner han Janne Andersson utan och innan.

En fågel i Sotji

Han konstaterar att det stora vemodet rullar in och att det är knepigt att värja sig för känslorna.

– Det var sista teorin nyss och nu är det sista träningen. Det är mycket det sista över allt, säger Jacobsson.

Och lägger till:

– Men fokus nu är på matchen.

Just förmågan att vara i nuet och prioritera det viktigaste för stunden ser han som en av Janne Anderssons styrkor. Jacobsson drar sig till minnes en händelse i samband med gruppspelsmatchen mot Tyskland i VM 2018.

– Det är en fågel som flyger omkring runt där vi sitter. Petter Wettergren och Maths Elfvendal (målvaktstränaren) fäktar för fullt. Janne reagerar inte ens, trots att fågeln är över huvudet på honom. Han sitter helt stilla och de andra är livrädda för den lille sparven.

– Där undrade man ju lite, hur han kunde vara så fokuserad att han inte märkte av fågeln, säger Jacobsson.

Själv har han trivts utmärkt med sitt uppdrag.

– Mycket roligt. Jag har varit fotbollstränare i så många år, men här har man fått se sätt att spela fotboll, hur man i olika delar av världen hanterar olika saker i försvars- och anfallsspelet. Det är oerhört lärorikt. Det har blivit många resor till olika länder.

Ett möte i skogen

Jacobsson minns speciellt ett äventyr, inför VM-playofflottningen hösten 2017.

– Först mötte vi Luxemburg här (Friends arena), sedan följde jag med ned till Holland (VM-kval) och därifrån flög jag till Kiev för att se Ukraina. Kom dit mitt i natten och fick åka med en skum taxi där jag fick gå ut i skogen. Chauffören fick pengar av någon och jag tänkte att jag kommer nog inte till hotellet. Därifrån flög jag direkt till Lissabon för se Portugal mot Schweiz, som vi också kunde få möta. Det har givetvis varit många roliga episoder.

TT: Vilket betyg sätter du på spelarnas förmåga att ta till sig av den information du gett?

– Till största del fungerar det fantastiskt bra. Vi hade en träning inför Estland (i Tallinn i september) och spelarna gjorde exakt det vi hade tränat på. Men ibland blir det inte riktigt så.

TT: Tänker du på Baku?

– Ja, där gjorde vi inte riktigt vad vi skulle.

Sista träningen med gänget.
Sista träningen med gänget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om