Andrea i Malmös historiska trupp

Andrea Sjögren fick visa upp sig inför tusentalet fans i Malmös nya satsning. Nu väntar klättringen med Sveriges rikaste klubb.

Andrea Sjögren hade hållit upp med fotbollen i fem år, men är idag med i Malmö FF:s nya satsning, både som anställd i klubben, och som spelare.

Andrea Sjögren hade hållit upp med fotbollen i fem år, men är idag med i Malmö FF:s nya satsning, både som anställd i klubben, och som spelare.

Foto: PETTER ARVIDSON

Fotboll2020-01-15 16:15

Malmö FF:s damsatsning skriver ny klubbhistoria för de "himmelsblå" efter det känsliga årsmötet i höstas då en sammanslagning diskuterades med LB 07. 

Årsmötet, det vill säga medlemmarna, ville hellre starta om helt nytt med egna spelare.

Mitt i allt finns en fotbollstjej född i Västervik, som spelade i Vimmerby och Smålands distriktslag innan hon flyttade till fotbollsgymnasiet i Norrköping. Där blev det ett antal år efter studenten i Eneby, Smedby samt Assyriska, innan hon la skorna på hyllan. 

Det blev utbildning som kommunikatör och media i Kalmar. 
Till slut hamnade hon i Skåne. 

Främst genom jobbet.

Efter fem års fotbollspaus provtränade Andrea och fick ett kontrakt med Malmö FF, klubben hon också var anställd av.

– Idag är jag helt frånkopplad fotbollen och jobbar med klubbens samhällsprojekt. Jag började egentligen i Lilla Torg FF förra våren. Vi vann serien och gick upp i tvåan. Det gjorde att jag fick tillbaka suget för fotbollen innan allt det här dök upp, säger Andrea som tidigare spelat som högst på motsvarande division 1-nivå i Norrköping.

"Det här" startade i måndags. Efter årets allsvenska herrtrupp med Isac Kiese Thelin visat upp sig, var det damlagets tur.

– Det var sjukt mäktigt att få uppleva och vara en del av. Det var nära 1000 fans på läktarna. De spela hymnen och sjöng med. Jag trodde nog aldrig att jag skulle få uppleva något sådant som spelare, säger Andrea.

Nu väntar tre träningspass i veckan, ett gym samt två fotbollspass, för att bygga nivån för en klättring uppåt i seriepyramiden. Med sig har hon en löjligt bra trupp för att spela i division 4. Med tränaren Fredrik Jahnfors, en av de båda tränarna, följde elva spelare som kvalade med Dösjöbro för en plats i elitettan i höstas.

– Vi får ta det steg för steg uppåt. Det är en otroligt bra nivå, många har meriter från division 1 och högre. Det ska bli kul att se hur man kan utvecklas med det här laget. 

– Allt kring det här laget är verkligen proffsigt. Malmö har verkligen gått "all-in" för den här satsningen. Samtidigt märker man vilket intresse den väckt. Det pratas damfotboll och vi har ögonen på oss.

Idag ångrar hon åren utan fotbollen.

– Det går inte att låta bli att tänka på vilken nivå man skulle varit på om jag inte hade slutat, säger Andrea efter en annorlunda comeback på fotbollsplanen.

Det var ett stort välkomnande för det nystartade division 4-laget under det första träningspasset i måndags.
Det var ett stort välkomnande för det nystartade division 4-laget under det första träningspasset i måndags.
Karta: Malmö stadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!