Angeldal klev fram – bland alla landslagsspelare

Filippa Angeldal, 23, är en av få Göteborgsspelare som inte återfinns i Peter Gerhardssons EM-kvaltrupp. Men i bortamatchen mot Djurgården klev hon fram och gjorde sitt första mål för säsongen i den viktiga 3–0-segern. –Jag har kontakt med Peter, säger hon till TT.

Filippa Angeldal ger Göteborg ledningen under söndagens fotbollsmatch i damallsvenskan mellan Djurgårdens IF och Kopparbergs/Göteborg.

Fotboll2020-09-13 17:00

Göteborg ställde upp med sju svenska A-landslagsspelare på planen i den sista damallsvenska matchen inför landslagsuppehållet, där Sverige möter Ungern och Island.

Men i den svåra bortamatchen mot Djurgården var det varken Rebecka Blomqvist, Emma Kullberg, Julia Roddar, Filippa Curmark, Pauline Hammarlund, Julia Zigiotti Olme eller Jennifer Falk som klev fram (Stina Blackstenius uttagen, men fortsatt skadad). I stället var det 23-åriga nyförvärvet från Linköping, Filippa Angeldal, som blev matchvinnare.

Drömträff

Efter 52 minuter, vid ställning 0–0, fick hon en drömträff med högerfoten utanför straffområdet. Bollen borrade sig upp i krysset bakom en chanslös Kathrine Larsen till 1–0 för gästerna. Passningspoängen vill hon dock ge till målvakten Jennifer Falk.

– Hon kom till mig i andra halvleken och sa till mig: Våga skjut! Jag tog till mig det och sköt. Hon får väl en metal assist till mig där, berättar Angeldal, som gjorde sitt första mål i Göteborgströjan, efter matchen.

– Det var på tiden. Jag har haft några skott som inte varit bra, så det var skönt att den äntligen satt.

23-åringen är inte uttagen i Peter Gerhardssons landslag, utan ska i stället samlas med U23-landskamper till veckan. Hon har dock varit med och gjort landskamper i Algarve Cup så sent som i mars i år.

– Jag står väl och knackar på. Jag har kontakt med Peter och var med i Algarve, så om jag bara fortsätter att jobba på och visa mina kvaliteter, säger hon.

Sena mål

Med drygt tio minuter kvar att spela mot Djurgården satte sedan Emma Koivisto 2–0.

På stopptid, när hemmalaget tryckte allt framåt, kunde till slut även Rebecka Blomqvist hamna i målprotokollet. Hon spikade slutresultatet till 3–0 i den 93:e minuten. Vinsten gör att Göteborg hakar på Rosengård, som spelar senare under eftermiddagen, i tabellen.

I Djurgården, som dinglar några poäng ovanför nedflyttningsstrecket, var tongången en annan.

– Det är skit. Jag är riktigt arg för att vi gör det så bra i första. Vi är bättre än Göteborg i första och skapar massor. Sen tappar vi det fullständigt i andra, säger Olivia Schough.

TT: Känner du ändå att ni har ett nytt damallsvenskt kontrakt inom räckhåll?

– Jag tror det blir farligt om vi tänker att det är klart. Det är en sådan tajt säsong. Nu har vi förlorat två raka, så nu ligger vi dåligt till igen.