"Angenäma problem att spela Champions League"

Djurgården går in som klara underdogs mot Ferencvaros. Men Svenska mästarnas sportchef är optimistisk inför CL-kvalet i Budapest. –Vi har inget att klaga på, det är angenäma problem att spela Champions League, säger Bosse Andersson.

Djurgården gör sig redo för Champions League-kval för första gången sedan 2006.

Djurgården gör sig redo för Champions League-kval för första gången sedan 2006.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2020-08-17 05:45

Redan innan lappen var läst, efter det att bollen hade plockats ur sin glasskål vid lottningen i schweiziska Nyon, visste Bosse Andersson att Djurgården skulle tvingas gå in den första kvalomgången på bortaplan.

I Stockholmsklubbens lottningsgrupp fanns tre seedade lag: Celtic, Legia Warszawa och Ferencvaros. Lottningen gav samtliga hemmaplansfördel.

En slump? Bosse Andersson är tveksam.

– Om man var lite observant under lottningen så visste man vilken kula som skulle komma och som skulle ge hemmaplan.

TT: Du hade koll på vilken boll som var vilken?

– Ja, det hade vi ju. Jag var inte förvånad, om vi säger så. Det är ganska osannolikt att alla de seedade lagen får hemmaplan.

TT: Kommer ni ta upp de synpunkterna med Uefa i något sammanhang?

– Nej, vi finner oss i den lotten vi har fått. Vi har inget att klaga på, det är angenäma problem att spela Champions League. Men helst hade jag spelat hemma.

Följer Uefas protokoll

Djurgården reser till Ungerns huvudstad Budapest på tisdag förmiddag, dagen före match, för att sedan träna på Ferencvaros hemmaplan Groupama Arena på kvällen.

Den svenska mästarklubben flyger ner i ett chartrat plan och följer det europeiska fotbollsförbundets protokoll för covid-19.

– Vi får ha en delegation på 45 personer som åker ner och vi är väl runt 43-44. Alla ska genomgå covid-test innan vi åker, säger Andersson.

– När det gäller sportevenemang, som i vårt fall, gäller inte UD:s rekommendationer så vi behöver inte sitta i karantän. Man gör sina tester och sedan åker man hem.

"Otroligt tråkigt"

TT: Ferencvaros får gälla som favorit?

– Ja, det är klart att de är favoriter. De spelade i Europa League förra året och gjorde bra ifrån sig. Det är klart de är favoriter, annars hade de inte varit seedade.

– Det ska bli väldigt roligt, men samtidigt är det otroligt tråkigt för vi hade säkert haft 3 000–4 000 djurgårdare på plats, men nu blir det stängda läktare och ett enkelmöte, säger Bosse Andersson.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hade synpunkter på Champions League-lottningen. Arkivbild.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hade synpunkter på Champions League-lottningen. Arkivbild.
Fakta: Djurgårdens CL-kval mot Ferencvaros

När: Onsdag den 19 augusti klockan 20.00.

Var: Groupama Arena i Budapest, Ungern.

Tv: Matchen sänds i Viaplay.

Detta gäller: På grund av coronapandemin och tidsbrist avgörs CL-kvalmatcherna i enkelmöten utan publik. Vid oavgjort efter full tid blir det förlängning och sedan eventuellt straffar. Vinnaren går vidare till den andra kvalrundan där skotska Celtic eller isländska KR Reykjavik väntar. Förloraren får spela i den andra kvalomgången till Europa League.

Om Ferencvaros: Regerande mästare i den ungerska ligan Nemzeti Bajnokság I. Nådde tredje kvalrundan till Champions League förra året men åkte sedan ut mot Dynamo Zagreb med totalt 1–5. Tog sig sedan vidare till Europa Leagues gruppspel och slutade trea bakom spanska Espanyol och bulgariska Ludogorets.


Fakta: Viktiga datum i CL-kvalet

18–19 augusti: Första kvalomgången spelas. Djurgården möter Ferencvaros den 19 augusti.

25–26 augusti: Andra kvalomgången i Champions League.

15–16 september: Tredje kvalomgången i Champions League.

Kvalspelet sker i enkelmöten – inte i dubbelmöten som tidigare – fram till och med playoffspelet till Champions League som avgörs över två matcher, hemma och borta.

22–23 september: Playoff-spel till Champions League.

20–21 oktober: Gruppspelets i Champions League inleds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!