Ångestkvalet avgjort – ÖFK och Öis spelar kvar

Degraderad från allsvenskan i fjol och ett par ynka mål från att trilla ur superettan den här säsongen. Men Östersund klarade sig efter en kvalrysare och spelar i Sveriges näst bästa serie 2023. Även Örgryte håller sig kvar trots att man låg illa till hemma mot Sandviken.

Aly Keita och Östersund spelar i superettan även 2023 efter seger mot Falkenberg i kvalet. Arkivbild.

Fotboll2022-11-13 14:56

Efter en mållös första halvlek gjorde Simon Kroon 1–0 för ÖFK mot Falkenberg på straff drygt tio minuter in i den andra halvleken, innan Ludvig Fritzson punkterade mötet med sitt 2–0-mål kort därefter.

2–0 i returen, 3–1 över två matcher och säkrat kontrakt i superettan.

"Otroligt skön känsla"

– Det känns helt fantastiskt, vi har jobbat så hårt för det här. En otroligt skön känsla för oss själva, för klubben, för alla supportrar och för hela staden, ÖFK:s tränare Magnus Powell i Expressens sändning.

ÖFK:s lagkapten Aly Keita, 35, missade det första mötet på grund av en skadekänning i foten, men i returen var den rutinerade målvakten tillbaka och höll nollan.

Östersund undvek degradering och säkrade kvalplatsen den här säsongen tack vare två mål bättre i målskillnad än Norrby. I fjol trillade klubben ur allsvenskan.

För Falkenberg gäller det att ställa om siktet på en ny säsong i ettan södra.

– Otroligt tungt. Vi har ett gäng som kämpat och slitit vecka in och vecka ut, de har gjort ett sådant jävla jobb det här året, jag är sjukt stolt, säger FFF:s tränare Christoffer Andersson.

Även Örgryte stannar kvar i superettan.

Göteborgslaget hade 2–0 att gå på inför hemmamötet med Sandviken. Men gästerna skulle vålla rejält med oreda.

Tre raka bortamål

Örgryte tog ledningen med 1–0 halvvägs in i första halvlek och det var nog en del som trodde att det här skulle bli en enkel resa. Men John Junior Igbarumah gjorde mål två gånger om i början av andra halvlek, och när sedan Danilo Al-Saed satte 3–1 i 66:e minuten var det helt plötsligt kvitterat i dubbelmötet.

Men till slut var det Örgryte som fick fira på Gamla Ullevi.

Alexander Ahl-Holmström nickade in 2–3 i 71:a minuten och målet blev matchens sista. Förlust för Örgryte alltså, men vinst med 4–3 i dubbelmötet och nästa säsong huserar man fortsatt i superettan.

– Det är skönt. En krigarmatch. Boysen krigade på. Det är inte bara jag som gör att vi håller oss kvar, säger Ahl-Holmström till Expressen.

Sandviken får göra ett nytt försök i ettan norra nästa år.

Rättat: Sandvikens tredje målskytt ändrat efter matchens slut. Målskytt är Danilo Al-Saed.