Anton ska rädda moderklubben – men först väntar en stor utmaning

Japp, det händer grejer i Kisa BK. En efter en droppar nygamla spelare in i KBK och i det "krisläge" klubben befinner sig i. Anton Holm är en av dem. Men innan han snörar på sig fotbollsdojorna igen, ska bara ett maratonlopp avverkas först. "Jag har aldrig tidigare sprungit ett lopp", säger han med ett skratt.

Anton Holm är laddad för att återuppta fotbollskarriären. Dessutom debuterar han som maratonlöpare i helgen.

Anton Holm är laddad för att återuppta fotbollskarriären. Dessutom debuterar han som maratonlöpare i helgen.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2024-05-28 19:00

En handfull tidigare spelarprofiler har redan gjort entré på fotbollsplanen. 

Alldeles nyss presenterades också kvartetten Anton Holm, Linus Lindblom, Michael Nordin och Simon Eugén. Idel ädel fotbollsadel med andra ord. Det kommer vad Sporten erfar inte stanna där. Uppgifter till Vimmerby Tidning gör gällande att bröderna Hilding och Frithiof Djerf kan vara aktuella för en återkomst och att även kontakt tagits med Christian Simonsson, nu i Djursdala SK.

Var det landar vet vi inte, men en sak är säker. Kisa BK gör väldigt mycket för att hitta en lösning på de akuta problem som finns med tunn trupp.

I rådande läge var det närmast en självklarhet för Anton Holm att ställa upp. 

– Det känns faktiskt jäkligt bra att känna att man gör det här för klubben man spelat i så länge och som man känner så starkt för. Jag vill på något sätt bjuda tillbaka och att man knyter ihop fotbollskarriären. Sen kan man ha synpunkter på hur saker och ting har skötts. Saker som varit bra och mindre bra, men oavsett vilket så ska det bli väldigt roligt och kul att hjälpa till. Sen är det viktigt att poängtera att vi "gamlingar" först och främst är en resurs. 

För er som inte vet så har Kisa BK inlett säsongen i division fyra mycket svagt och är fortfarande poänglöst efter sju spelade omgångar. 

Det är det ena. Det andra är som sagt spelarbrist och det faktum att en enda walk over gör att de flyttas ner i seriesystemet och får börja om på lägre nivå. Det vill man såklart förhindra med alla till buds stående medel. Därav "charmoffensiven" till det äldre gardet där de flesta lagt skorna på hyllan för länge sedan. 

Holm har bara positivt att säga om kontakten han haft med den "nya" styrelsen:

– Allt har varit jättebra. Upplägget är proffsigt och de har varit väldiga måna om att försöka få tillbaka spelare som en gång i tiden spelat i föreningen. De vill att det ska finnas ett klubbhjärta och att det inte ska vara andra drivkrafter som ligger bakom till varför man spelar i Kisa, vilket det kanske varit si och så med de senaste åren, säger Holm och fortsätter:

– Sen har jag förståelse för att man vill satsa och att det investeras, men inte till vilket pris som helst. Vi har ju faktiskt gått på den niten en gång, med damlaget. Lyckas inte en sån satsning är risken att det blir sårbart, vilket har skett nu i herrlaget. 

Anton Holm är också tydlig med att KBK har en lång väg att gå och att processen kommer att ta tid, men han säger också att han är övertygad om att det till slut kommer att bli bra. 

– Jag känner att jag vill bidra till att köpa styrelsen tid så att de kan rikta blickarna mot nästa säsong, utan att vi ska riskera att ramla ner i division sju för att vi lämnat walk over. 

Men du, hur är din fotbollsform?

– Tja, det vet jag inte, haha. Jag har inte spelat på ett tag nu. Visst, jag spelade någon match i Gullringen förra säsongen, men det krävs att man är igång kontinuerligt för att förhindra skador. För några år sedan spelade jag mycket mer och då gick det helt okej. 

Jo, minst sagt. Holm blev skyttekung i Gullringen 2019 med elva fullträffar. 

Så var det nu det här med maraton också...

– Ja, på lördag är det dags. Då ska jag springa Stockholm Maraton. 

Den löpstarke 36-åringen gör då sin debut, inte bara i maraton utan i en löptävling överhuvudtaget. 

– Så är det faktiskt. Jag har aldrig sprungit ett lopp, inte ens fem kilometer. 

Och så bara sådär, blir det ett maratonlopp?

– Det var lika bra, haha. Ärligt talat blev det bara så. Jag har en kompis som sprungit ett par gånger och när han skulle anmäla sig så undrade han om inte jag också skulle göra det. Och jo, ja. Varför inte? 

Är du bra förberedd?

– Nja, det kan jag inte säga. Jag har inte sprungit så långt än, utan som mest 2.5 mil. Jag vill inte dra på mig några skador. Jag tror att är jag bara disciplinerad och inte försöker springa så snabbt, så vad fasen...det bör jag klara av. Jag är bara lite skraj för att jag kommer att ta ut mig för mycket. 

Några direkta mål har han inte, men vill gärna ändå komma under "magiska" gränsen fyra timmar. 

Hur det blir med den saken återstår att se. 

Vi vet att efter kraftprovet i Stockholm väntar nästa utmaning för honom. Den som nygammal fotbollsspelare i Kisa BK, tillika klubben i hans hjärta. 

KBK: Från succé till kris

2019, höststart augusti (Div 5). På nedflyttningsplats. Näst sist och 11 poäng på 12 matcher. 

2019, 5 oktober (Div 5). Slutar nia, räddar kontraktet efter en stark höst.

2020 (Div 5). Seriesegrare. Tar 25 poäng på nio matcher.

2021(Div 4). Seriesegrare. Tar 23 poäng på elva matcher.

2022 (Div 3). Blir sexa i division 3, vilket är klubbens bästa placering någonsin

2023 (Div 3). Åker ur efter 16 poäng på 22 matcher

2024, 28 maj (Div 4) Ligger sist med noll poäng efter sju omgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!