AnvegÄrd hjÀlte nÀr RosengÄrd ryckte

Ett litet SM-guldryck stod pĂ„ spel nĂ€r Anna AnvegĂ„rd klev fram till straffpunkten i Eskilstuna. Och hon var iskall. –Det Ă€r inte lĂ€tt att gĂ„ in i den rollen men det finns en anledning till att hon Ă€r första strafflĂ€ggare, sĂ€ger Caroline Seger efter RosengĂ„rds 2–1-seger.

Anna AnvegÄrd satte tvÄ mÄl i den viktiga matchen mot Eskilstuna. Arkivbild.

Fotboll2020-08-30 18:55

Efter att Göteborg förlorade mot Kristianstad under lördagen hade RosengÄrd möjligheten att göra ett litet ryck i den damallsvenska tabellen vid seger borta mot Eskilstuna.

Och efter inledningen pĂ„ matchen var kĂ€nslan att tabellettan skulle göra det med dunder och brak. RosengĂ„rd skapade ett jĂ€ttetryck direkt och gjorde 1–0 redan efter fem minuter nĂ€r Anna AnvegĂ„rd placerade in bollen frĂ„n distans.

– Första halvlek börjar vi jĂ€ttejĂ€ttebra. Hade vi fĂ„tt tvĂ„-tre mĂ„l sĂ„ tror jag att det hade blivit en helt annorlunda match, jag tycker Ă€ndĂ„ att vi skapade tillrĂ€ckligt för att göra det, sĂ€ger AnvegĂ„rd.

Men det skulle bli mer spÀnnande Àn vÀntat. Trots mÀngder av fina anfall och möjligheter av gÀsterna var det hemmalaget som gjorde nÀsta mÄl efter att Fanny Andersson drogs ner av Katrine Veje i straffomrÄdet. Loreta Kullashi satte sÀkert sitt tionde mÄl för sÀsongen och det var kvitterad i halvtid.

Protesterade

Den andra halvleken var jĂ€mnare spelmĂ€ssigt men RosengĂ„rd och Anna AnvegĂ„rd fick det dĂ€r lĂ€get man hoppades pĂ„ nĂ€r Vaila Barsley valde att glidtackla för att stoppa den skickliga serbiskan Jelena Cankovic i straffomrĂ„det. Domaren Sara Wiinikka blĂ„ste för straff varpĂ„ Barsley protesterade vilt och frĂ„gan var om hon verkligen var pĂ„ Cankovic – men domaren var omutbar.

AnvegĂ„rd klev fram för att skjuta laget till ett litet SM-guldryck – och var iskall nĂ€r hon satte bollen nĂ€ra stolpen.

TT: TÀnker du nÀr du kliver fram dÀr vad som stÄr pÄ spel?

– Ja, det slog mig direkt men sen fĂ„r man samtidigt tĂ€nka att man inte ska tĂ€nka pĂ„ vad som hĂ€nder om man missar utan pĂ„ kĂ€nslan nĂ€r man sĂ€tter den i mĂ„l. Det Ă€r det man fĂ„r fokusera pĂ„, sĂ€ger AnvegĂ„rd med ett leende.

– Det Ă€r en jĂ€tteskön kĂ€nsla.

"Tio finaler"

Lagkapten Caroline Seger var imponerad av lagkamraten:

– Det Ă€r inte lĂ€tt att gĂ„ in i den rollen men det finns en anledning till att hon Ă€r första strafflĂ€ggare och det Ă€r att hon Ă€r en duktig avslutare och bra pĂ„ att placera bollen. Jag litar fullt pĂ„ henne, sĂ€ger Seger.

TT: Hon Àr fortfarande ganska ung (23) och hanterar ett sÄnt lÀge pÄ det hÀr sÀttet.

– Ja, jag tror att hon kommer fĂ„ leva med den pressen under mĂ„nga Ă„r till sĂ„ det Ă€r lika bra att börja tidigt, haha.

Nio omgÄngar ÄterstÄr av damallsvenskan som nu toppas av RosengÄrd pÄ 32 poÀng, tre före Göteborg.

– Inför den hĂ€r matchen sa vi att det Ă€r nĂ€stan som tio finaler kvar nu. Vi behöver göra en jĂ€ttebra insats varje match. Men efter vinsten mot Göteborg Ă€r det Ă€ndĂ„ jĂ€tteskönt att ha det i egna hĂ€nder, sĂ€ger AnvegĂ„rd.

Eskilstuna ligger nia efter söndagens match.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!