Argentinas VM-tårar: "Alla är ledsna"

"Don't cry for me Argentina", sjunger huvudpersonen i musikalen "Evita". Men det var precis vad en hel nation gjorde efter skrällförlusten mot Saudiarabien (1–2) i VM-premiären. –Vi var för självsäkra, säger en supporter.

Argentinas fans fick inget att glädjas åt i VM-premiären.

Argentinas fans fick inget att glädjas åt i VM-premiären.

Foto: Gustavo Garello/AP/TT

Fotboll2022-11-23 05:30

När landslagets storstjärna Lionel Messi satte 1–0 i den första halvleken av tisdagens VM-premiär på Lusailstadion i Qatar började nog många argentinare redan blicka fram mot nästkommande matcher mot Mexiko och Polen.

Men Saudiarabien, turneringens näst lägst rankande lag, vägrade ge sig, vände på matchen och vann med 2–1 i vad som måste anses vara en av VM-historiens allra största skrällar.

Efteråt var det känslor av chock som spred sig bland de argentinska supportrarna.

– Jag var väldigt, väldigt, väldigt förvånad. Sanningen är att vi underskattade vår motståndare, säger en supporter till nyhetsbyrån AP.

Lever i fattigdom

I Argentina har ekonomin stagnerat de senaste åren, inflation råder och nära fyra av tio personer lever i fattigdom. Fotboll är religion och VM var tänkt att skänka en glimt av hopp till befolkningen.

Senaste VM-titeln togs 1986 i Mexiko där Diego Maradona var den stora mannen. De senaste årens misslyckanden har gjort vissa supportrar pessimistiska.

– Samma sak händer alltid Argentina. Vi säger att "detta är en enkel match" och sedan förlorar vi. Vi tror alltid att vi är bättre än vad vi är, säger en supporter.

– Alla är väldigt, väldigt ledsna, säger en annan.

Hela Brasilien njuter

I grannlandet Brasilien var man dock allt annat än ledsna. Argentinas stora rival njöt av premiärmisslyckandet.

"Argentina" var det största trendande ämnet på brasilianska Twitter, till stor del drivet av hån från en belåten skara, uppger nyhetsbyrån AFP.

"Det finns tre saker som skänker glädje till varje brasilianare: grillning, semester och ett gråtande Argentina", tweetade en användare.

Brasilien inleder sitt VM på torsdag mot Serbien medan Argentina möter Mexiko på lördag.

Lionel Messi deppar efter premiärförlusten.
Lionel Messi deppar efter premiärförlusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!