Arsenal slog till snabbt – "Propagandafotboll"

Lens krossades med tennissiffror i Champions League i början av veckan. Nästa klubb till rakning på Emirates stadium i norra London var Wolverhampton. Premier League-ledande Arsenal bjöd på en drömöppning i 2–1-segern.

Martin Ødegaard trycker in 2–0 för sitt Arsenal i ligamatchen mot Wolverhampton.

Fotboll2023-12-02 18:08

Managern Mikel Artetas stjärnor visar strålande form gång på gång just nu. 6–0-manglingen av Lens i tisdags följdes omedelbart upp med mer vacker och vägvinnande fotboll.

Inte konstigt att Viaplays kommentator Niklas Holmgren gick upp i falsett när han konstaterade:

– Rena rama propagandafotbollen.

Då pratade han om lagkaptenens, norrmannen Martin Ødegaards 2–0-mål redan i den 13:e minuten. Ett distinkt avslut i ena hörnet, men det var förarbetet som bländade alla som såg matchen.

Klapp-klapp-spel

För att låna ett uttryck från ishockeyn – det var klapp-klapp-spel med en touch. Bukayo Saka, Oleksandr Zintjenko och Gabriel Jesus lekte sig fram i straffområdet innan Ødegaard serverades bollen.

Sju minuter tidigare hade Saka fått fritt fram efter några snabba passningar när han tryckte in sitt femte ligamål för säsongen – och det snabbaste i höst hemma på Emirates stadium.

Tvåmålsunderläget redan efter kvart satte Wolverhampton i en sits laget inte lyckades ta sig upp ur.

Gabriel Martinelli var nära 3–0 men skottet prickade stolpen. Arsenal dominerade eftertryckligt men några fler hemmamål bjöds inte publiken på. Däremot bjöd Zintjenko in "Wolves" i matchen när han gav bort bollen till Matheus Cunha som reducerade i slutminuterna.

Arsenal står på 33 poäng efter 14 omgångar och behåller serieledningen över den här omgången.

I morgon möts Manchester City och Tottenham, tvåan och femman, i en toppmatch.

Ekdal fick speltid

I andra änden av tabellen fick Burnley hål på bottenkollegan Sheffield United redan innan en minut spelats på Turf Moor.

Jay Rodriguez mål kom efter 15 sekunder – säsongens hittills snabbaste- och lade grunden till 5–0-segern. Svenske landslagsbacken Hjalmar Ekdal satt på Burnleys bänk och kom in i den 84:e minuten och stökade därmed av debuten i Premier League.

Brentford vann samtidigt hemma mot Luton med 3–1.

Anthony Elanga spelade från start för Nottingham som tog emot Everton på hemmaplan. Men han fick lämna hemmaarenan med en förlust. Everton vann med 1–0 efter Dwight McNeils avgörande mål i 67:e minuten.