Arsenal tog viktig seger i Londonderbyt

Erik Lamela bjöd på både magi och hjärnsläpp när hans Tottenham föll borta mot bittra lokalrivalen Arsenal. Argentinaren satte ledningsmålet för "Spurs" – men Arsenal vände och tog viktiga poäng i jakten på Europaspel.

Leandro Trossard gjorde segermålet för Brighton.

Fotboll2021-03-14 15:11

I den 33:e minuten fick Lamela bollen i en trängd situation i offensivt straffområde. Han tog emot bollen och hittade nätet med en spektakulär "rabona"-spark, ett avslut bakom sitt eget stödjeben.

Tottenham hade tre raka segrar i ryggen – men mot Arsenal lyckades man inte hålla ledningen.

Norske talangen Martin Ødegaard gjorde sitt första mål i Arsenaltröjan mot Olympiakos i veckans Europa League-slutspel, och nu slog han till igen med ett avslut som gick i mål via en försvarare precis innan halvtidspausen.

Straff och utvisning

Tottenhambacken Davinson Sánchez stod för ett klumpigt ingripande när han sänkte franske anfallsstjärnan Alexandre Lacazette i straffområdet.

Domaren pekade på straffpunkten, och Lacazette tog hand om den själv. Landsmannen Hugo Lloris i motståndarmålet var chanslös och 2–1 var ett faktum i den 64:e minuten.

Tolv minuter senare var Erik Lamela åter i händelsernas centrum. Han fick sitt andra gula kort efter att ha tryckt till Kieran Tierney i ansiktet, och satte sitt lag i en prekär situation.

Tottenham jagade och fick ett boll i nät, men bortdömt för offside. Sedan sköt Harry Kane en frispark i stolpen, och på returen gjorde den brasilianske mittbacken Gabriel Magalhães en uppoffrande räddning med huvudet som stoppade ett kvitteringsmål.

Arsenal höll undan och vann, därmed tar de in på Europaplatserna. De är i nuläget fem poäng efter Everton på sjätteplats, och som innehar den sista Europa League-platsen.

Brighton spräckte sviterna

Brighton, med förre Östersundstränaren Graham Potter vid rodret, hade inte gjort mer än ett mål i en match sedan den andra januari, och inte vunnit en ligamatch sedan den tredje februari.

Mot Southampton lyckades man sätta stopp för båda sviterna.

Brighton tog en tidig ledning när den engelske mittbacken Lewis Dunk nådde högst på en hörna. Men det höll bara i drygt tio minuter innan Che Adams kvitterade.

I den 56:e minuten spelade Danny Welbeck fram belgaren Leandro Trossard som stänkte dit 2–1. Några fler mål än så blev det inte i matchen, och Brighton kunde räkna in tre viktiga poäng i bottenstriden. De har nu tre poäng ner till nedflyttningsplatserna, med en match mindre spelad.

Målkalas för Leicester

Sheffield United ligger hopplöst sist i Premier League-tabellen och under lördagen fick tränaren Chris Wilder lämna, i stället var det Paul Higginbottom som ledde laget i bortamatchen mot Leicester.

Men bättre blev det inte, snarare tvärtom. Bottenlaget blev utspelat av Leicester och förlorade matchen med 5–0. Den nigerianske anfallaren Kelechi Iheanacho gjorde ledningsmålet i första halvlek och fullbordade ett hattrick i andra. Jaime Vardy och Ayoze Perez gjorde ett mål vardera.

Leicester befann sig för några timmar som tvåa i tabellen, men Manchester United återtog positionen efter 1–0 i kvällsmatchen mot West Ham på Old Trafford.

Craig Dawson, hårt uppvaktad av Harry Maguire, knoppade in bollen i eget mål.

Victor Nilsson Lindelöf spelade hela matchen i ett kompakt United-försvar som inte lät West Ham komma till några riktiga farligheter.