Arsenal utslaget efter straffar i Europa League

Premier League-ledaren Arsenal kan framöver fokusera helt på slutspurten i ligan. Londonlaget slogs överraskande ut av Sporting Lissabon i Europa League-åttondelarnas enda straffavgörande.

Det blev förlängning i London.

Fotboll2023-03-17 00:00

Gabriel Martinelli blev Arsenals syndabock när Sporting Lissabon snodde åt sig en kvartsfinalplats i straffläggningen på Emirates Stadium. Han brände Arsenals fjärde straff, samtidigt som portugiserna gjorde mål på sina fem och gick segrande ur dubbelmötet.

Arsenal gjorde första målet under ordinarie tid när Granit Xhaka tog hand om returen efter Gabriel Martinellis avslut i 19:e minuten. Kvitteringen kom i 62:a minuten och var spektakulär. Sporting Lissabon vann bollen på mittplan och Pedro Gonçalves var precis på gränsen till mittcirkeln när han testade skott. Bollen flög i en båge över Aaron Ramsdale, som stod lite för långt ut, och 1–1 (och 3–3 totalt i dubbelmötet) var ett faktum.

Fler mål blev det inte, vilket ledde fram till straffgörandet.

Tidigare på kvällen hade Manchester United inga problem att ta sig vidare till kvartsfinal. 1–0 mot Real Betis i Sevilla (mål av Marcus Rashford) gav 5–1 totalt i dubbelmötet.

Juventus och Roma är också vidare, vilket betyder att hela sex italienska lag finns kvar i Europaspelet inför kvartsfinalerna i de tre cuperna.

Sticker ut gör också avancemanget för belgiska kometlaget Union St Gilloise, som hemmaslog Union Berlin med 3–0 (6–3 totalt).

Fakta: Vidare till kvartsfinal