Arsenalfansen fick Partey till slut

Bayern München och Manchester United var mest aktiva av de europeiska topplagen. Men den tyngsta värvningen kan ha varit Arsenals. Här är det viktigaste som hände under deadline day.

Brasilianen Alex Telles är klar för spel i Premier League-klubben Manchester United. Arkivbild.

Brasilianen Alex Telles är klar för spel i Premier League-klubben Manchester United. Arkivbild.

Foto: Luis Vieira/AP/TT

Fotboll2020-10-05 20:55

Måndagen var den sista dagen för transfers i de största europeiska herrligorna i fotboll, och de största övergångarna lät vänta på sig till de allra sista timmarna.

Den kanske allra tyngsta bekräftades inte förrän i den allra sista minuten: Thomas Partey, den ghananske mittfältaren, lämnar Atlético Madrid för Arsenal. Londonklubben har jagat 27-åringen ett tag men det krävdes en matchning av utköpsklausulen på runt 520 miljoner kronor för att tvinga spanjorerna att släppa honom. Samtidigt går uruguayanen Lucas Torreira motsatt väg och lånas ut till Atlético.

"Vi har haft koll på Thomas ett tag så vi är väldigt glada att få in en spelare av så hög kvalitet i vår trupp. Han är en dynamisk mittfältare med fantastisk energi. Han bär med mycket erfarenhet från en toppklubb som under flera år utmanat på högsta nivå både i La Liga och i Champions League", säger Arsenals tränare Mikel Arteta till klubbens hemsida.

Målskytt av rang

En annan tungviktarvärvning gällde Manchester United, den Premier League-klubb som var mest aktiv under måndagen. Man inledde med att presentera den offensive vänsterbacken Alex Telles från Porto – brasilianen har skrivit på ett fyraårskontrakt – och rapporterade sedan att man också säkrat en framtida värvning av Atalantas ivorianske talang Amad Diallo (ansluter i januari). Däremellan hann klubben meddela att backen Chris Smalling flyttar till Roma permanent, och när midnatt närmade sig kom så dagens största nyhet: värvningen av Edinson Cavani.

Den 33-årige uruguayanen har under det senaste decenniet öst in mål i Napoli och Paris Saint-Germain men har varit klubblös sedan i somras. Nu har han skrivit ett ettårskontrakt med United, med möjlighet att förlänga ytterligare ett år.

"Han kommer att bidra med energi, kraft, ledaregenskaper och fantastisk inställning men, viktigast av allt, så kommer han att göra mål. Han har haft en otrolig karriär hittills och har vunnit titlar med i princip varje klubb han har spelat för, och han har fortfarande mycket att ge på den högsta nivån", säger Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjær till klubbens hemsida.

Några andra noterbara sista minuten-övergångar i Premier League: Theo Walcott till Southampton från Leeds (lån), Raphinha till Leeds från Rennes (fyraårskontrakt), Ruben Loftus-Cheek till Fulham från Chelsea (lån).

Barca gick bet

Utanför Storbritannien var det tyska Bayern München som var mest offensivt på sista transferdagen. Champions League-mästaren hann med att plocka in franske högerbacken Bouna Sarr från Marseille, kameruniern Eric Maxim Choupo-Moting från Paris Saint-Germain och den brasilianske yttern Douglas Costa från Juventus. Costa lämnade klubben för tre år sedan och har nu skrivit på ett lånekontrakt med Bayern.

I Spanien hade Barcelonas nye tränare Ronald Koeman hoppats lägga vantarna på sin nederländske landsman Memphis Depay (Lyon) men när klockan närmade sig midnatt såg han ut att gå på bet. För att affären skulle ha gått i lås hade det troligen krävts att exempelvis Ousmane Dembélé lämnat klubben men trots mycket tissel och tassel under måndagen – Manchester United var favorit att värva Dembélé – blev det ingenting av det.

De stora italienska övergångarna lyste med sin frånvaro. Mest uppmärksammad blev yttern Federico Chiesas flytt från Fiorentina till Juventus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!