Den dramatiska händelsen under EM-premiären mellan Danmark och Finland nådde det svenska damlandslaget, för tillfället samlade i Kalmar för landskamper mot Norge och Australien, när de satt och åt. Den första reaktionen var chock, den andra var att de ville göra något.
Spelarna bad därför landslagsläkaren, hjärtspecialist Mats Börjesson, om en snabb repetition i hur man ska bete sig om något liknande händer igen.
– Det var en önskan från oss spelare att vi ville se över vad man ska göra om det sker. Man har ju gjort HLR (hjärt-lungräddning) i skolan så man har ju en aning. Men det är en sak som man ska färska upp, så det är något vi har gått igenom här, säger anfallaren Fridolina Rolfö.
– Jag tror att vi alla vet vad man ska göra. Grejen är bara att också kunna göra det, att kunna hantera känslorna i stunden. Det var där jag blev väldigt imponerad av de danska spelarna. Men också att läkarteamet och alla runt omkring, att man har den tryggheten att de är snabbt på plats. För det är det som är livsavgörande, säger mittfältaren Kosovare Asllani.
"Bättre att få dit oss"
De danska spelarna har hyllats för sitt snabba agerande när lagkompisen Christian Eriksen plötsligt föll ihop under lördagens match. Mats Börjesson kan inte heller nog betona hur viktigt det är att så många som möjligt i samhället vet hur man gör hjärt-lungräddning.
Men på internationella fotbollsarenor, säger han, har spelarna viktigare uppgifter än att själva påbörja första hjälpen-behandling.
– Då är det snarare bättre att de får dit oss snabbt. På en arena på den här nivån är det inte viktigt att de själva kan det (HLR), för det finns andra som kan det. Utan det gäller att få dit den medicinska personalen, säger Mats Börjesson och lyfter fram att både de danska och de finländska spelarna gjorde helt rätt som omedelbart ropade till sig läkare när Eriksen föll ihop.
Kvinnliga elitidrottare löper flera gånger lägre risk att drabbas av hjärtstopp än män, säger Börjesson. Men att det inte alls händer kvinnor, som man brukade säga förr, stämmer inte.
Kontinuerlig screening
För de svenska fotbollsdamerna var det därför viktigt att prata om händelsen, och fräscha upp sina kunskaper.
– Vi har sagt att vi behöver bli påminda, om det skulle hända. Men vi vet också att vi har experter runt oss om en sådan hemsk situation skulle uppstå. Men det är bra att vara påmind om man behöver vara först på plats, säger backen Jonna Andersson.
Hon upplever att det finns en stor medvetenhet kring den här typen av risker, både i landslaget och i hennes klubblag Chelsea.
– Vi har bra koll, vi har kontinuerligt med EKG och hjärtscreening i både landslag och klubblag. Och likadant om man hade haft corona, så var de väldigt noggranna i klubblaget med hjärtscreening och att kontrollera att allting såg bra ut. Där känner jag mig väldigt trygg, säger Andersson.
Ingen fastställd orsak
Kosovare Asllani delar den bilden, men säger att hon fått den mesta av sin kunskap i Sverige. Samtidigt kräver den här typen av kunnande ständig upprepning, säger hon.
– Det är otroligt viktigt med repetition. Vissa har kanske inte fått den här repetitionen på X antal år, så det är otroligt viktigt att repetera, repetera. Och att man får testa på docka också, så att man inte bara pratar om det. Jag tycker egentligen att alla klubblag ska göra det varje år. För det kan vara livsavgörande, säger Asllani.
På söndagen meddelade Danmarks fotbollsförbund (DBU) att Christian Eriksens läge är stabilt och att han är kvar för ytterligare observation och undersökningar på sjukhuset Rigshospitalet i Köpenhamn. De bekräftade också att 29-åringen drabbades av hjärtstopp och att han återupplivades med hjälp av hjärtstartare, men fortfarande är det oklart vad som orsakade kollapsen.